Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.
Een Anhydrietvloer of cementdekvloer moet eerst droog genoeg zijn om een PVC-vloer op te kunnen leggen. Voordat PVC vloeren gelegd kunnen worden op de ondergrond moet de ondergrond goed droog zijn. Dit zorg voor een goede hechting van de lijm en egaline.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Voordat je pvc kunt leggen, moet de vloer volledig egaal zijn. Dat is noodzakelijk, want bij een minimale dikte van 2 of 3 millimeter, voel je op een pvc vloer alles wat onder de vloer ligt.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
De Dryback PVC vloer is vaak tussen de 2 en 3 millimeter dik. Hoe dik de vloer precies is, hangt af van het merk. Een Click of Rigid PVC vloer daarentegen is tussen de 5 en 7 millimeter dik. Ook bij dit vloertype is de specifieke dikte afhankelijk van de soort en het merk.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Hoe lang mag je niet op een pvc-vloer lopen? Voor een gelijmde pvc-vloer geldt dat deze gewalst moet worden. Zodra de vloer gewalst is, kun je erop lopen. In het geval van click pvc kun je direct na het leggen van de vloer erop lopen.
Als de pvc vloer er helemaal in ligt, mag je er vrijwel direct op lopen en kunnen de meubelen ook op de pvc vloer worden geplaatst. De pvc vloer kan over het algemeen direct na oplevering in gebruik worden genomen.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Ga je een egalinevloer niet schuren, dan kan de primer moeilijk hechten op de vloer. Dit heeft grote gevolgen voor de coating, want ook de toplaag zal dan onvoldoende blijven zitten. Kortom, de vloercoating zal dan losraken.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Hoewel veel mensen denken dat dit geen optie is, kan het wel degelijk: je pvc vloer over tegels leggen! Plavuizen vormen namelijk een geschikte ondergrond voor een pvc vloer. Hiervoor heb je namelijk een stevige basis nodig, en dat is precies wat je huidige tegelvloer te bieden heeft.
Klik-PVC kan met gemak over een houten vloer worden gelegd, als de oneffenheden niet groter zijn dan 2 mm. Zitten er toch oneffenheden groter dan 2 mm in de houten vloer? Bevestig dan eerst een spaanplaat over de houten vloer en leg daar vervolgens de klik-PVC overheen.
Heat-Blok® kan toegepast worden als extra isolatie onder diversen soorten harde vloerbedekking zoals click laminaat, click fineer, PVC click (HDF drager) op koude ondergronden en als stabiele barrière voor elektrische vloerverwarming.
Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie. Zonder ondervloer ontstaan er al snel beschadigingen, heb je last van hard contactgeluid en voelt de vloer hard aan wanneer je erop loopt.