Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Smeer niets op een open schaafwond. Als er een korstje op de schaafwond zit, kun je het soepel houden met vaseline. Is de schaafwond genezen, maar blijft er een litteken achter? Verzorg de plek dan met VSM Derma Calendulan littekencrème.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt. Volgens een studie uitgevoerd door Dr. George D.
Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken. Dit kan de wond extra irriteren. Als je echter niet kan spoelen met water, kan een ontsmettingsmiddel zoals jodium wel beter zijn dan niets doen. Als er vuil in de schaafwond zit, veeg de wond dan voorzichtig schoon met een zacht en nat washandje.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Dep de wond voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Behandel de schaafwond met Betadine Zalf.
Of omdat de wond onder je kleding zit en bij bewegen open schuurt. Een wond aan de lucht laten drogen heeft als voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen.
Langdurig gebruik van vaseline kan ervoor zorgen dat je huid te gehydrateerd wordt en dat allerlei processen in je huid minder optimaal zullen gaan verlopen. Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid.
Het werkt tevens ontstekingsremmend.
Heb je een droge huid en/of droge handen, maar gebruik je liever geen producten die vaseline bevatten, dan kun je mijn Bodycrème en Droge Handen crème gebruiken. Deze crèmes bevatten onder meer ureum en dat werkt vochtvasthoudend waardoor de huid langdurig gehydrateerd wordt.
Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna zolang uw wond open is. De huid wordt dan namelijk zacht. Daardoor wordt uw wond niet goed beter.
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond.
Schaafwond afdekken of niet? Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond.
Helend en verzachtend
Al ruim 140 jaar worden de huidverzorgingsproducten van Vaseline gemaakt vanuit de filosofie dat een gezonde huid altijd begint bij een diepwerkende hydratatie. De herstellende werking van vocht is essentieel voor het behoud van een sterke huidconditie.
Vaseline of petrolatum is een witte tot gele zalfachtige substantie die bestaat uit een mengsel van vaste en vloeibare koolwaterstoffen. Er bestaat gele vaseline, die minder gezuiverd is dan witte vaseline. In de apotheek wordt vooral de gezuiverde, witte gebruikt.
Deze jelly helpt het vocht in je huid aan te vullen, zodat deze zichzelf herstelt. Vaseline legt namelijk een beschermend laagje op de huid dat vochtverlies helpt voorkomen. Je kunt deze rijke crème gebruiken op beschadigde, ruwe en droge huid om jeuk te verminderen en deze plekjes te helpen herstellen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Schaafwonden genezen goed omdat het meestal om kleine oppervlakkige wonden gaan. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Bij een oppervlakkige schaafwond maakt de bovenste huidlaag (opperhuid) redelijk snel nieuwe huidcellen aan. De huid zal dan mooi genezen en een litteken komt er niet.
Schaafwonden komen het meest voor op de knie, scheen of elleboog en genezen over het algemeen goed. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Meestal is een schaafwond een kleine wond. Andere voorbeelden van kleine wonden zijn prik- en snijwonden.
Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes.Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.