Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben. Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Spelt bevat dezelfde tarwe-eiwitten als tarwe (spelt is immers niets meer dan een tarweras) en veroorzaakt daarom veelal ook klachten bij een tarwe-allergie (1).
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je coeliakie hebt. Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Tarweallergie ontgroeit zich doorgaans op volwassen leeftijd — ongeveer 65 procent van de kinderen met een tarweallergie ontgroeit het tegen de tijd dat ze 12 zijn. Net als bij reacties op andere voedingsmiddelen kunnen de symptomen van een tarweallergie bestaan uit: galbulten of huiduitslag . Misselijkheid, maagkrampen, indigestie, braken of diarree .
Zuurdesembrood is het beste brood voor de gezondheid van de darmen. Dit komt door het fermentatieproces van zuurdesembrood. In tegenstelling tot witbrood, dat gemaakt wordt met commerciële gist, wordt zuurdesembrood gemaakt met een zuurdesemstarter van wilde gist.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam. De zink in spelt stimuleert een gezonde huid, haar en nagels. Koper helpt tegen osteoporose en magnesium gaat stress tegen. Ook is er fosfor te vinden in spelt.
De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.
Er zijn wel aanwijzingen dat de gluten in spelt er anders uitzien dan die in tarwe. Daarom wordt spelt wel eens geadviseerd bij mensen die last hebben van een prikkelbare darm. Bij sommige mensen met een prikkelbare darm verminderen de klachten hierdoor.
Bij een overgevoeligheid voor tarwe of spelt daarentegen, kan je meestal een kleine hoeveelheid tarwe of spelt verdragen, en dan kan je jouw persoonlijke tolerantiegrens uitzoeken. Kan je nog volgen? Aarzel niet om persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de allergiediëtist!
Maagvriendelijke broden
Sommige mensen met een tarwe-intolerantie ondervinden geen problemen als ze toast eten (gekookte tarwe is doorgaans gemakkelijker te verteren), zuurdesembrood, brood gebakken met meel van Franse tarwe of brood van een gespecialiseerde bakkerij in plaats van brood uit de supermarkt .
Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood. Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
Helpt speltbrood bij het afvallen? Ja, speltbrood kan zeker helpen bij afvallen! Hoewel het evenveel koolhydraten bevat als tarwebrood, zit het wel voller met eiwitten en vetten. Dat betekent dat je sneller een vol gevoel hebt en minder snel weer trek krijgt.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Darmklachten zoals diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak voorkomende klachten vóór de diagnose. Maar ook na de diagnose, en bij het goed volgen van het glutenvrije dieet, kun je hier last van houden.
Gebruik voeding rijk aan vezels
Volkoren producten: voltarwe- , meergranen -, volkoren-, rogge- en bruin brood, volkorenkoeken en volkoren beschuiten, muesli, havermout, peperkoek, granenkoeken, volkoren deegwaren, bruine of zilvervliesrijst.