Er zijn geen landelijke regels over het overstappen naar een ander schooltype. Elke school beslist zelf wanneer een leerling van schooltype kan/mag wisselen. De regels die de school hanteert liggen vast in beleid. De school moet dit beleid volgen.
Je kan op elk moment tijdens het schooljaar van school veranderen (tenzij je in de nieuwe school een studierichting kiest die al volzet is). Je ouders moeten akkoord gaan. Je mag zo vaak van school veranderen als je wil, maar denk er goed over na want veel van school veranderen kan je slaagkansen verminderen.
Je kunt op elk willekeurig moment in het schooljaar overstappen naar een andere school, maar je kind het schooljaar laten afmaken is meestal de beste keuze.
Wanneer u wilt wisselen, is het aan u om een nieuwe basisschool te zoeken die uw kind aanneemt. Als u deze heeft gevonden, schrijft u uw kind uit op de huidige basisschool. De gemeente krijgt bericht van de uitschrijving.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.
Het schoolbestuur mag uw kind pas verwijderen als het een nieuwe school voor uw kind heeft gevonden. Voordat wordt besloten tot verwijdering, heeft de school ervoor gezorgd dat een andere school bereid is de leerling toe te laten.
Er zijn geen landelijke regels over het overstappen naar een ander schooltype. Elke school beslist zelf wanneer een leerling van schooltype kan/mag wisselen. De regels die de school hanteert liggen vast in beleid. De school moet dit beleid volgen.
Voor een leerling die van school wil wisselen, moet de huidige school van de leerling het schoolwisselaarsformulier invullen. Zonodig bemiddelt het Samenwerkingsverband tussen leerling en school, om te voorkomen dat leerlingen thuis komen te zitten.
Er kunnen verschillende redenen zijn om met uw kind van school te veranderen: een verhuizing, een andere visie op het beleid of de gang van zaken op school of zelfs een conflict.
Bovendien wennen ze in het algemeen snel aan de nieuwe omgeving. Oudere kinderen, die ook nog eens heel gevoelig zijn voor verandering, kunnen een verhuizing wel als behoorlijk heftig ervaren. Tischa adviseert om kinderen vanaf 4 jaar mee te nemen in je verhuisplannen.
Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past. Bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo.
Op veel scholen voor havo en vwo mogen leerlingen maximaal één keer blijven zitten in de onderbouw. Als een leerling het schooljaar opnieuw niet haalt, dan moet de leerling meestal overstappen naar een vervolgklas op een lager niveau.
Afstroom van vwo leerjaar 3 naar havo leerjaar 4
Een leerling die in bespreking komt voor vwo leerjaar 4 mag doorstromen naar havo leerjaar 4 mits ook nu aan de eis voldaan wordt dat er maximaal 2 getelde 5-en voor komen in de vakken die de leerling in het volgende jaar zal volgen*.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Van klas 2 naar klas 3
a. geen onvoldoenden of b. één 4 of één 5 en de rest 6 of hoger (mits het totaal van de cijfers gemiddeld 6,0 of hoger is) of c. tweemaal een 5 en de rest een 6 of hoger (mits het totaal van de cijfers gemiddeld 6,0 of hoger is) of d.
Op de meeste scholen is het niet mogelijk om af te stromen van 4 vwo naar 5 havo of van 3 havo naar 4 vmbo-t. Dit komt omdat leerlingen in 4 havo en 3 vmbo-t al examenonderdelen van het schoolexamen hebben afgerond. Sommige scholen bieden wel deze mogelijkheid.
Een leerling is bevorderd van havo-2 naar havo-3 dan wel van vwo-2 naar vwo-3 als: Voor alle vakken een 5,5 of hoger is behaald en voor de vakken Nederlands, Engels, Duits, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, natuurkunde, O&O of KM minimaal 57,0 punten.
Een overgang van vwo 4 naar havo 5 is alleen in uitzonderlijke omstandigheden mogelijk. Een overstap van vwo 5 naar havo 5 is wel denkbaar. Een verzoek hiertoe dient vóór de rapportvergadering bij de afdelingsleider zijn ingediend. De docentenvergadering moet een reële kans zien voor de leerling om op havo 5 te slagen.
Wie bepaalt of mijn kind blijft zitten of overgaat naar de volgende groep of klas? De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Zittenblijven of doubleren is het overdoen van een schooljaar. Soms blijft een kind achter in zijn of haar ontwikkeling. Of de leerresultaten blijven achter. Een gevolg van zittenblijven is dat een leerling een jaar langer doet over de schoolloopbaan.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.