Welke variant beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je bijvoorbeeld liever naar school en vind je studeren leuk, dan is een BOL opleiding zeer geschikt. Hier heb je ook veel contact met studiegenoten. Wanneer je liever werkt dan dat je studeert, dan kan een BBL opleiding interessant zijn.
BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Een BBL-opleiding kan je starten als je 16 jaar of ouder bent. Je hebt geen recht op studiefinanciering, maar je ontvangt salaris van de werkgever.
Je kunt alleen aan een BBL-opleiding beginnen als je een arbeidscontract bij een erkend leerbedrijf hebt. De combinatie van werken en leren is best pittig. Ook moet je al vrij zeker weten wat je wilt worden. Na je opleiding kun je verder leren op een hoger mbo-niveau of doorstromen naar het hbo.
BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) is een combinatie van school en stage. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meer periodes stage. Die stage noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Het hangt van de opleiding af hoe vaak en wanneer je stage loopt.
Voor een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) kunt u geen studentenreisproduct krijgen. Voor een duale opleiding (hbo of universiteit) wel.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Beroeps Begeleidende Leerweg is een leervorm binnen het MBO waarbij je 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen ervaring opdoet door te werken.
Een niveau 4 opleiding duurt 3 jaar. Voor studenten met ambitie is het mogelijk om een aantal mbo-opleidingen in 1 of 2 jaar af te ronden. Deze versnelde opleidingen zijn opleidingen op maat. Na je aanmelding bepalen we wat het beste bij jou past.
De aanstelling van de BBL-er kan tussentijds worden beëindigd, wanneer de BBL-er onvoldoende resultaten haalt bij de opleiding, stopt met de opleiding of wanneer de BBL-er zich onvoldoende inzet en/of functioneert op de leerwerkplek.
Het nieuwe minimumloon vanaf 1 januari 2022 is €1.725,00 per maand. Vergeleken met 1 juli 2021 is dat een verhoging van 1,41%.
Het doen van een BBL-opleiding heeft ook een paar nadelen. Je bent natuurlijk maar één of twee dagen in de week op school. Hierdoor leer je minder vanuit de theorie en dit kan gevolgen hebben wanneer je wil doorstromen naar een hogere opleiding. Daarnaast krijg je als BBL-er geen studiefinanciering of studentenov.
Voorwaarden mbo-niveau 1
Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
Lesgeld beroepsopleidende leerweg (bol)
Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023 € 1.239,-. Het lesgeld wordt door DUO in termijnen geïncasseerd. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden.
Mbo4-opleidingen. Na vmbo kun je in slechts 2 jaar je mbo4-diploma behalen. De Tio-opleidingen zijn snel en intensief, doordat je veel les en begeleiding krijgt en in de zomer stage loopt. Indien je havo hebt afgerond dan kun je je mbo4-diploma zelfs in 1 jaar behalen.
BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL opleiding kent een Beroeps Opleidende Leerweg. Een BBL'er heeft werk en gaat vaak een dag in de week naar school. BOL studenten gaan full-time les en gaan op stage. Lees verder over BBL en BOL.
De urennorm van 1600 uren geldt voor de bbl en voor de bol. Van de 1600 uren heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
In academische kringen mag een IQ beneden de 117 dan minnetjes klinken, gezien het een feit dat de gemiddelde score binnen een bevolking per definitie 100 is, is iedereen met een score boven de 100 officieel al 'begaafd'. Er is ook genoeg bewijs dat je met een matige score best een eind kunt komen aan de universiteit.
In de opleidingsperiode, op de BBL-opleiding, zal de student nog niet het volledige salaris verdienen dat met het beroep verdiend kan worden. In de meeste gevallen betaal jij als leerbedrijf/organisatie ook de kosten van de studie.
De bedragen van het wettelijk minimumloon bbl gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van de sector waarin je werkt.