Het Deens-Noorse alfabet is gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het bestaat sinds 1917 (Noors) en 1948 (Deens) uit 26 letters met toevoeging van 3 eigen letters. Het alfabet ziet er als volgt uit: in kapitalen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
De Deense taal is kort en vlak. De taal kent weinig intonaties en voor Nederlanders klinkt de taal al gauw als een stortvloed van aan elkaar geplakte letters. Woorden worden in het Deens kort uitgesproken en de taal klinkt hierdoor vaak een beetje staccato. Het mist een zangerige intonatie.
Geen wonder dat heel wat van de circa 2800 Nederlandse leenwoorden in het Deens in die tijd zijn overgenomen, zoals døgenigt (deugniet), forsigtig (voorzichtig), kukkelure (koekeloeren), omstændighed (omstandigheid), rigsdaler (rijksdaalder), ritmester (ritmeester), skørbug (scheurbuik) en trækskøjte (trekschuit).
Deens, Noors & Zweeds
Deens, Noors en Zweeds zijn van oorsprong Oergermaanse talen en hebben dus dezelfde basis. Veel woorden lijken op elkaar, maar per land is de uitspraak anders.
Denen en Zweden begrijpen elkaar maar voor de helft
Uit onderzoek van onder andere de linguïst Charlotte Gooskens aan de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat slechts zo'n 50 procent van het Deens en Zweeds wederzijds begrijpelijk is. En voor Zweden blijkt het moeilijker Denen te verstaan dan andersom.
Voor Nederlandstaligen is Noors makkelijker dan de meeste andere talen. Dit komt omdat deze twee talen een beetje op elkaar lijken. Je kunt als Nederlandstalige dan ook de betekenis van veel Noorse woorden en zinnen raden. Toch moet je er, zoals met elke taal, tijd en energie in steken om de taal goed te leren.
Zweeds. Deze Germaanse taal vertoont vaak grote gelijkenissen met zowel het Engels als het Nederlands. De uitspraak is trouwens erg melodisch en zingerig, wat het meteen ook een aangename taal maakt om te leren.
Enkele typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerookte paling is één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus.
farvel. Vi ses betekent tot ziens. " Hej då " betyder " farvel ".
"In Denemarken begroeten we elkaar met een knus, dat betekent knuffel", zegt Louise Larsen. "Maar het is meer dan een begroeting, het is ook een manier om genegenheid aan je vrienden te tonen. En ik vind het heerlijk dat het weer mag."
I dag er det mandag. Vandaag is het maandag. Min dag slutter klokken fem.
Hoe lang duurt het voor ik Deens kan spreken? Na 3 uur leren kunt u al uw eerste gesprekken voeren, en na 50 uur leren zult u het Deens vloeiend kunnen spreken.
Typisch Deens zijn natuurlijk de Vikingmarkten, -festivals , -musea en vele routes door het land om de Vikinggeschiedenis te leren kennen. Sankt Hans Aften is een van de meest populaire vieringen in Denemarken. Het tijdstip in het jaar, 23 juni, is dan ook bij uitstek geschikt om het buiten te vieren.
Het Zweeds is nauw verwant aan de andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen, het Deens en het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling redelijk verstaanbaar. Sommige woorden zijn anders, grammaticaal komen de talen overeen. De spelling is wel verschillend.
Tak! Bedankt! Nej tak. Nee, dank u.
Hoe gaat het? Hvordan går det? En met jou, hoe gaat het met jou? Og du, hvordan har du det?
Hoe heet je? = Vad heter du?
Ook talen als Fins, Grieks, Thai, Pools, Hebreeuws, Vietnamees, IJslands, Slavische talen, Tsjechisch, Baskisch, Turks en Hongaars zijn redelijk lastig voor ons. Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk.
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans. Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De "makkelijke talen" zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.