Degradatie. In principe degradeert de club, die als laatste eindigt, naar de Tweede Divisie. Door verschillende omstandigheden met de promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en de Tweede Divisie zullen er voorlopig geen eerste elftallen uit de Eerste Divisie degraderen.
De Keuken Kampioen Divisie is nog altijd de enige betaaldvoetbalcompetitie in Europa waaruit niet gedegradeerd kan worden.
De kampioen van de derde divisie B (zondag) promoveert naar de tweede divisie.
Belangrijkste wijziging dit seizoen: slechts één club degradeert rechtstreeks uit de tweede divisie en twee teams spelen nacompetitie. Mis de ontknoping in de tweede en derde divisie niet.
Eerste Divisie
De kampioen en de nummer twee promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Tot en met het seizoen 2022/'23 is er geen promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie.
Een eventuele periodetitel levert Ajax wat geld op, maar verder heeft de club er weinig aan. Jong Ajax kan niet promoveren en dus ook niet deelnemen aan de play-offs. Dat ticket schuift dan door naar de nummer twee.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Vanaf komend seizoen heet de hoofdklasse vierde divisie en komt er verdeeld over de komende twee seizoenen een versterkte degradatie om het aantal eerste, tweede en derde klassen kleiner te maken. De wijzigingen zullen volgens de KNVB voor een kwaliteitsimpuls zorgen omdat de top van de voetbalpiramide smaller wordt.
De in totaal 22 verliezers van de 1e ronde, 2e ronde, 3e ronde en finale, plaatsen zich voor de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21. Rechtstreekse degradatie: De nummers 15 en 16 van de hoofdklasse zondag A en van de hoofdklasse zondag B degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21.
Tussen 1956 en 1971 was het de laagste divisie waarin betaald voetbal werd gespeeld. In de nieuwe opzet is sinds 2016 de Tweede divisie officieel het hoogste amateurniveau, echter wel met een verplichting aan clubs tot het onder contract hebben van een minimumaantal spelers.
De laatste twee clubs degraderen uit de Eredivisie
Tot en met het seizoen 2018 – 2019 degradeerde alleen de laatste club uit de Eredivisie naar de Eerste divisie, de nummer 18. Vanaf het seizoen 2019 – 2020 is de promotieregeling en degradatieregeling aangepast en degraderen de laatste twee clubs uit de Eredivisie.
Vanaf het seizoen 2023-2024 gaan we in 1e klasse A opnieuw van 18 naar 16 ploegen. Hierdoor zijn er komend seizoen dus 3 dalers en 1 promovendus uit 1B.
De zesde klasse werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd als gevolg van de grote reorganisatie bij de KNVB waarbij de toenmalige onderbonden werden opgeheven en Nederland (voor vijf seizoenen) in negen districten werd verdeeld. Deze klasse was toen de op een na laagste klasse van het Nederlandse amateurvoetbal.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B)
2e klasse A en B
van de 3e klasse A t/m D een nacompetitie voor vier plaatsen in de 2e klasse. De nummer 13 degradeert naar de 3e klasse.
Ook werd besloten dat alle beloftenelftallen van profclubs komend seizoen alleen nog maar spelers mogen hebben die jonger zijn dan 24 jaar. Dit houdt in dat bij een eventueel kampioenschap van Rijnsburgse Boys, Katwijk, VVSB of wellicht Scheveningen in de tweede divisie, geen promotie naar een hoger niveau mogelijk is.
Het systeem heeft een hiërarchisch profiel waarin clubs promoveren en degraderen van de ene naar de andere competitie (divisie of klasse). In totaal zijn er ongeveer 170 competities voor standaardteams, verdeeld over 10 niveaus. Het exacte aantal clubs varieert elk jaar omdat er clubs bij komen en verdwijnen.
In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse.
Indien een laagst geklasseerde periodekampioen zich plaatst voor de 2e ronde, dan speelt de laagst geklasseerde periodekampioen hierin een uitwedstrijd. plaatsen in de 3e klasse (wedstrijdschema: zie bij de 4e klasse). De nummers 14 degraderen naar de 4e klasse.
De zes Keuken Kampioen Divisie-ploegen spelen in de eerste ronde in drie wedstrijden tegen elkaar, waarbij de nummer drie van de competitie tegen de nummer acht speelt, de nummer vier de nummer zeven treft en de nummers vijf en zes ook tegen elkaar spelen.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse.
De wedstrijden staat onder leiding van een pupillenscheidsrechter die zich tussen de spelers begeeft. ' Spelvreugde bij de jongste voetballers, de Onder 11 en Onder 9-pupillen.