Dubbel verzekerd zijn noemen we ook wel 'samenloop'. Hetzelfde risico is dan gedekt onder verschillende verzekeringen. Je kunt hierbij denken aan zorgkosten die onder je reisverzekering én onder je zorgverzekering vallen.
Dubbel verzekerd zijn, een samenloop van verzekeringen in verzekeringstaal, betekent dat een schadegeval vergoed kan worden door twee of meer verschillende verzekeringen. Dat kan omdat u twee keer dezelfde soort verzekering hebt afgesloten, of omdat uw verzekeringen grotendeels overlappen.
Dubbele dekking betekent letterlijk dat je op verschillende polissen voor hetzelfde risico bent gedekt. Die dubbele dekking zit meestal in de aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld als je een inzittendenverzekering afsluit voor je auto, terwijl passagiers al onder de WA-dekking vallen.
Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten.
2. Zorgverzekering meeverzekeren partner goedkoper? Je krijgt bij geen enkele zorgverzekeraar korting als je dezelfde zorgverzekering samen met je partner afsluit. Je betaalt voor een zorgverzekering voor twee personen dus niet minder zorgpremie dan voor een zorgverzekering voor één persoon.
Gaat u samenwonen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. U bent dan verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Ook bij de rechtsbijstandverzekering is het voordeliger om deze samen af te sluiten, in plaats van te kiezen voor twee individuele verzekeringen.
Bij deze verzekering krijgt je partner een bedrag uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. De bank verplicht je vaak al een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zodra je een hypotheek aanvraagt. Zo weten ze zeker dat de hypotheek ook wordt afgelost als je vroegtijdig overlijdt.
Beide verzekeraars lopen het risico dat je een schade bij hun claimt. Daarom moet je voor beide verzekeringen gewoon blijven betalen. Je betaalt dubbele premie, maar je krijgt niet dubbel uitgekeerd bij schade.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Een dubbele dekking komt voor op het moment dat je door verschillende verzekeringen, gedekt bent voor hetzelfde risico. Dit is volstrekt onnodig want je kunt slechts aanspraak doen op één verzekeraar wanneer je schade wilt declareren of andere zaken wilt laten uitkeren.
Meerdere verzekeringen afsluiten is geen probleem, zolang je de premies maar betaalt. Maar het aanvragen kan soms lastig zijn. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af dan vragen overlijdensrisicoverzekeraars altijd of je er al een of meer hebt lopen en voor welk(e) bedrag(en) je bent verzekerd.
Kun je geen polis vinden, maar weet je wel de naam van de verzekeraar waar de verzekering is afgesloten? Ook dan kun je gewoon de verzekeraar bellen om te vragen of dat inderdaad zo is. Op de site van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Dubbele dekking? Als u zowel een individuele als een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering hebt, bent u in principe dubbel verzekerd.
Van samenloop van verzekeringen is sprake wanneer voor één verzekerde hetzelfde belang meer dan één keer is verzekerd, tegen hetzelfde gevaar en tegen dezelfde schade. Er bestaat dan dus verzekeringsdekking op meerdere polissen.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Is een tweede auto verzekeren goedkoper? In sommige gevallen is een tweede auto verzekeren goedkoper als je de autoverzekering van de eerste auto bij dezelfde verzekeraar hebt lopen. De korting is dan hetzelfde als de korting die je ontvangt op je eerste auto, door middel van de no claim korting.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Met de Ongevallenverzekering bent u zelf verzekerd, uw gezinsleden en uw eventuele passagiers. Dat betekent dat u bij een auto-ongeluk zowel uw autoverzekering als (in de ergste gevallen) uw ongevallenverzekering nodig hebt. Niet dubbel verzekerd, maar wel dubbel zo zeker dus.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld ouders of grootouders. Bij een gezin zonder kinderen, ben jijzelf en je partner verzekerd. Wel moet je partner je echtgenote of geregistreerd partner zijn waarmee je in een huis samenwoont. Ook zijn je huispersoneel, logés en andere inwonende personen verzekerd.
Woont u samen met uw partner? Dan is hij of zij automatisch meeverzekerd als u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering moet u uw gezinssamenstelling doorgeven. U kunt hierbij doorgeven of u alleenstaand bent of een gezin heeft.