De midlifecrisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen met een leeftijd tussen ongeveer 40 en 65 jaar. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht.
Hoe herken je een midlife crisis? Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en levensstijl.
Een midlife crisis bij mannen duurt gemiddeld 3-10 jaar en bij vrouwen 1-5 jaar. Bij vrouwen valt deze periode vaak samen met de overgang en het uit huis gaan van de kinderen, waarna ze op zoek gaan naar een nieuw doel in hun leven.
Als jij in de overgang bent, of je partner een mid-life crisis heeft, is het belangrijk om elkaar echt de ruimte te geven. Laat de ander eens een tijdje, los, vrij, EN blijf wel in in verbinding met elkaar. Soms kan het nodig zijn om even helemaal op eigen benen te staan, voordat je weer samen komt.
Vooral niet wanneer die verandering het gevolg is van het verlies van de relatie met je man. Maar je kunt de midlife crisis van je echtgenoot alleen overleven door je te richten op wat je zelf in de hand hebt. Niet door je steeds bezig te houden met wat je zou kunnen doen om hem terug te krijgen.
Sterk en frequent oogcontact maken is dus een duidelijk flirtsignaal. Echter is er een speciale vorm van oogcontact die jou nog een veel beter antwoord op de “flirt hij met mij” vraag kan geven. Als je deze speciale vorm van oogcontact kunt herkennen, beschik je over de macht om een man direct te betrappen op flirten.
Een identiteitscrisis is een (tijdelijke) toestand van twijfel over wie je bent. Je voelt je volslagen onzeker over je gevoelens, gedachten, bewustzijn en overtuigingen. Je 'ik' is zoek en je twijfelt aan je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. Het voelt alsof de bodem onder je is weggeslagen.
Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen: Gevangen zitten in haar eigen leven en zich hier machteloos onder voelen. Neerslachtigheid en depressieve gevoelens komen vaak voor.
Het ontdekken van je identiteit (of ware aard) is niet zo eenvoudig. Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Crisis is van oorsprong een Grieks woord en betekent 'beslissen'. Je wordt gedwongen tot beslissingen tijdens een crisis. En ook het besluit geen beslissing te nemen is een beslissing op zich.
Een verliefde man neemt het initiatief om samen leuke dingen te doen. Hij wil je er graag bijhebben als hij iets gaat doen. Of het nou een citytrip is of het bezoeken van een restaurantje. Een man die je leuk vindt, zal proberen om je gedachten te lezen en te bedenken waarvan hij denkt dat jij ze leuk vindt.
Uit recent onderzoek van de Think Eye Tracker Company uit Londen maakt de vrouw tijdens een eerste ontmoeting een soort driehoek tussen de buik, schouders en armen. Deze actie zou afkomstig zijn uit de oertijd, vrouwen zouden een soort 'snelle check' doen om te kijken of de man haar kan beschermen.
Elke man houdt van een zelfverzekerd vrouw. Een dame die op eigen benen staat en durft te zeggen wat ze vindt. Ze laat zich niet de mond snoeren en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat is ook iets wat voor jou als vrouw in je voordeel kan werken.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Nog een vraag die ik vaak krijg: Kan een man gevoelens krijgen door seks? Seks staat voor mannen in heel veel gevallen zoals je net leest los van een emotionele connectie. Niet per definitie: wanneer hij een relatie met je heeft, is het voor hem ook een emotionele beleving.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Dit wiegen, en daarmee jezelf een geruststellend signaal af te geven, kun je heel simpel zelf doen: Ga bijvoorbeeld op je stoel zitten, en beweeg je lijf een tijdje zachtjes van voor naar achteren. Geef je over aan iets wat een ritme lijkt te vormen. Voel of het ritme iets sneller of juist langzamer mag.