Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Hoe je tuinbonen dubbel dopt, zie je in deze video. Tuinbonen kun je niet rauw eten. In peulvruchten en bonen komt van nature een giftige stof voor, die door verhitten onwerkzaam wordt. Tuinbonen worden meestal gekookt of gesmoord gegeten, maar je kunt ze ook roerbakken.
Wortelen, en tomaten, en bloemkolen je kunt ze allemaal gerust rauw snoepen. Maar met groene bonen, prinsessenboontjes dus, of haricots verts, mag je dat echt nooit doen. Die bevatten namelijk een giftige stof, lectine, en je krijgt er echt serieuze darm- en maagklachten van.
Vitamine C heeft je in je lichaam een functie als antioxidant en is van belang voor de normale structuur van je bindweefsels. Bovendien helpen zowel vitamine C als folaat je weerstand goed te houden. Ook vitamine K en het mineraal kalium zijn goed vertegenwoordigd in de tuinboon.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Hoewel peulvruchten een voedzaam voedingsmiddel zijn, moet het rauw of onvoldoende gekookt eten ervan worden vermeden vanwege de aanwezigheid van lectinen . De ernst van de ziekte hangt af van het type lectine dat wordt geconsumeerd, de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de gevoeligheid van een individu voor dat type lectine.”
Peulvruchten eet je best niet rauw. Om het risico op de inname van lectine te beperken, wordt daarom geadviseerd om peulvruchten niet rauw te consumeren. Bij gedroogde peulvruchten maak je lectinen onschadelijk door ze voldoende lang te weken in water en daarna minimaal 10 minuten te koken.
De bonen kunnen rauw in salades gegeten worden of gekookt . Na de oogst kunnen de bonenplanten eruit getrokken worden en in de composthoop gegooid worden. Vervolgens kun je de ruimte gebruiken om een ander gewas te laten groeien.
In het Duits wordt hij Ackerbohne, Saubohne, Schweinsbohne und Favabohne genoemd. De tuinboon bevat veel zeer gezonde voedingstoffen zoals: Calcium, Fosfor, IJzer, Kalium, Koper, Magnesium, Natrium en Zink.En de volgende vitamines: A, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur) en C.
Een reden voor deze impopulariteit is het feit dat het eten van tuinbonen een ziekte genaamd favisme kan veroorzaken bij een klein aantal kwetsbare mensen in mediterrane landen en het Midden-Oosten . Deze personen kunnen een bloedziekte ontwikkelen die bekend staat als hemolytische anemie.
Fava-bonen zijn ook geweldig om rauw te eten. Als ze heel jong zijn, kunnen ze zelfs met peul en al gegeten worden. Mungbonen zijn niet de meest opvallende peulvruchten, maar ze bevatten nul lectinen en zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn geweldig om rauw te eten, maar zijn nog beter als ze gekiemd zijn.
Uit glas, blik en stazak: alleen opwarmen
Peulvruchten uit glas, blik en stazak hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket. In gedroogde en verse peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Peulvruchten uit blik zijn al voldoende verhit.
Deze lichte en veelzijdige bonen zijn een perfect ingrediënt voor de zomer. Rooster, sauteer, stoof of bak ze tot ze knapperig zijn.Meng of prak ze tot beignets of een dip van tuinbonen.Meng rauwe tuinbonen door een salade .
Tuinbonen dubbel doppen zorgt voor een meer verfijnde smaak. Door het bittere schilletje van de al gedopte boontjes te verwijderen verdwijnt de bittere smaak.
Tuinbonen invriezen
De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan.
Symptomen. Bij mensen veroorzaakt favisme acute hemolytische anemie. Nadat vatbare personen de bonen eten, kunnen symptomen binnen 5-24 uur optreden. De symptomen omvatten hoofdpijn, braken, misselijkheid, geeuwen, maagpijn en een verhoogde temperatuur .
Tuinbonen bevatten 0,5% L-DOPA (0,07% wanneer gedroogd) [1]. Het was Vicia faba waaruit L-DOPA voor het eerst werd geïsoleerd door Guggenheim in 1913, terwijl de ontdekking van het enzym DOPA-decarboxylase door Holtz in 1938 onthulde dat L-DOPA de voorloper is van dopamine [36].
Peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kikkererwten, tuinbonen) staan bovenaan de lijst van voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken .
Ze groeien in groene peulen en verse fava's kunnen rauw, gekookt of gedroogd worden gegeten . Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor soepen, stoofschotels, salades, sauzen, vullingen, snacks en meer. Favabonen hebben een aardse, nootachtige, licht zoete en licht bittere smaak.
Haal ze na het koken van het vuur, laat ze uitlekken en spoel ze af onder koud water tot ze zijn afgekoeld, zodat de buitenste schil er gemakkelijk afgaat. Je kunt ze dan opwarmen in een pan met wat olie en kruiden of ze koud serveren .
Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Rauwe peultjes eten wordt niet aanbevolen, vanwege de lectine die in de groente zit. Deze natuurlijke antistof kan leiden tot buikklachten, maar in kleine hoeveelheden (als je niet elke dag peultjes eet) vormt dit geen probleem. Je kunt peultjes vers kopen, maar ook ingevroren of in blik of pot.
Bloemkool wordt meestal gekookt of gestoomd geserveerd. Maar je kan bloemkool ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of als snoepgroente met een dip. Ook is bloemkool geschikt om te wokken, roosteren en door ovenschotels en om soep mee te maken.