Beits gebruik je om hout beter te beschermen. We gebruiken het vaak bij tuinhout, omdat dit hout goed moet kunnen tegen de verschillende weersinvloeden. Er zijn ook beitsen die je binnenshuis kunt gebruiken.
Natuurlijk kan je buitenbeits ook voor binnen gebruiken, maar andersom is wellicht niet handig.
In de wereld van beits vind je verschillende soorten zodat je voor elke situatie een passende beits hebt. Ten eerste zit er een groot verschil tussen binnen- en buitenbeits. Beits voor buiten is bestand tegen alle weersomstandigheden.Binnenbeits is daarentegen geurloos zodat je er binnen geen 'last' van hebt.
De Zwarte Beits van Osmo, beter bekend als Olie-Beits, is op vrijwel alle binnen oppervlakken te gebruiken.
Je kunt beits op allerlei soorten hout aanbrengen, zoals steigerhout, vurenhout, geïmpregneerd hout en nog vele andere houtsoorten. Het grote verschil tussen beits en lak, is dat met beits het vocht nog steeds uit het hout kan. Ook blijft de houtstructuur zichtbaar als je kiest voor transparante beits.
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits. Dekkende beits creëert namelijk een laagje over het oppervlak. Wanneer er goed geschuurd is, kan de beits makkelijk toegebracht worden.
Beits aanbrengen zonder te schuren
De meest voorkomende verfsoort waarbij er nooit of nauwelijks geschuurd wordt is beits. Deze kan je in bijna alle gevallen direct aanbrengen zonder dat je hoeft te schuren. Beits is een open systeem dat het hout niet afsluit. Zo kan het ademenen waardoor het niet gaat bladderen.
We raden aan om bij het aanbrengen van binnenbeits het hout eerst goed te schuren. Blijf schuren totdat de meeste krassen en butsen niet meer zichtbaar zijn. Daarna kunnen eventuele openingen nog worden opgevuld met kneedbaar hout. Daarna kan men met een goede verfroller of kwast de binnenbeits aanbrengen.
Breng minimaal twee lagen aan. Het maakt hierbij niet uit of je gekozen hebt voor beits die dekkend of transparant is. Zijn de meubels, schutting of je hout onbehandeld? Breng dan drie lagen beits aan.
Gebeitst hout opnieuw beitsen is prima mogelijk. Overdaad schaadt, maar het kan ook schadelijk zijn voor de houten ondergrond om niet vaak genoeg onderhoud uit te voeren.
Tuinbeits is een speciaal type verf dat speciaal is ontworpen voor buitentoepassingen. Het is ontwikkeld om hout te beschermen tegen weersinvloeden zoals UV-straling, regen en schimmels. Daarnaast geeft tuinbeits ook een mooie kleur aan het hout, waardoor je tuin er direct een stuk mooier uitziet.
Beitsen bij koud weer
Wanneer het te koud wordt hebben de beschermingsproducten als beits, olie en lak een probleem. Ze kunnen namelijk niet goed opdrogen. Dit zorgt ervoor dat de tijd die het nodig heeft om op te drogen, soms wel dagen lang kan zijn.
Het verschil tussen lak en beits
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Verf of beits is lang houdbaar: minstens twee jaar en sommigen zelfs vier jaar of langer. Bewaar verf of beits vorstvrij en houd de minimale temperatuur in de gaten, anders gaat het blik roesten.
Kies altijd voor elastische beits of houtverf als u kozijnen gaat behandelen. Hout krimpt en zet uit, en zonder elasticiteit krijgt u barsten. Let erop dat u een vochtregulerend product gebruikt, ook als u enkel de binnenkant van de kozijnen schildert. Beits of verf nooit in de volle zon.
Beits kan je binnen onder andere gebruiken op deuren, kozijnen en meubels. Het is een transparante laag die je op hout kunt aanbrengen. Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen.
U kunt beits of verf afbranden met een haardroger en vervolgens er af schrapen met een driehoek-schraper. Het is belangrijk dat u voorzichtig schraapt, anders moet u alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Gebruik bij voorkeur een professionele schraper, dit maakt groot verschil ten opzichte van goedkopere varianten.
Beits altijd met de nerf mee, let er op dat je druppels meteen wegveegt. Laat het hout na de eerste laag beits 4 uur drogen. Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes.
Technisch gezien wel, maar beits over lakverf raden wij af. In deze situatie heeft de beits geen meerwaarde meer. Een verf- of laklaag is gesloten, terwijl een beits juist bekend staat om de ademende kwaliteiten.
Ook goed te gebruiken bij het beitsen zijn (kleine) vachtrollers. Dit werk erg snel en gemakkelijk. Een voordeel aan een goede vachtroller is dat deze de beits mooi egaal aanbrengt. Bij de verfroller is het wel handig om een verfbak te gebruiken en hier de beits eerst in te gieten voor gemakkelijker werken.
Een beits kiezen
Kies je voor je houten tafel, stoelen of picknicktafel beitsen met een dekkende beits. Dan bedek je de kenmerkende houtstructuur van de meubels. Als je de houtstructuur wel zichtbaar wilt houden, kun je kiezen voor een transparante beits.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.
Beits overschilderbaar
Het is namelijk zo dat er vaak meerdere lagen aangebracht moeten worden. De volgende laag kan vaak na ongeveer 16 uur aangebracht worden. Bij sommige artikelen kan dit ook al veel sneller. Toch adviseren wij altijd om een dag te laten drogen voor u gaat overschilderen.