Met je rechterhand neem je de buitenste hoek (rechterschouder) vast. Vervolgens breng je je rechterhand naar de onderkant van het T-shirt, dat je ook vastneemt, waardoor je armen kruisen. Daarna doe je je armen weer snel open. Het enige wat je nu nog moet doen, is het T-shirt omvouwen.
Stap 1: Leg het kledingstuk neer met de voorkant naar beneden. Stap 2: Vouw de linkerhelft van het kledingstuk naar het midden en herhaal dit ook met de rechterkant. Stap 3: Begin aan de bovenkant met oprollen en rol je kledingstuk naar wens zo strak mogelijk op.
Met dunne fluwelen hangers kun je shirts, jasjes, bloesjes en jurken ophangen. Door het fluweel op de hanger glijden jouw items er niet vanaf en kun je ook delicate stoffen goed ophangen in jouw kast. Ook zorgen dunne hangers ervoor dat je veel meer items naast elkaar kunt hangen.
Een T-shirt wordt meestal gemaakt van single jersey, ofwel gebreid met één draad. Als zo'n dun draadje breekt, heb je dus gelijk een gaatje in de stof.” De kans is wat dat betreft groot dat de gaatjes in het shirt na het wassen daar min of meer toevallig ontstaan, gewoon op basis van slijtage.
Toch is het niet verstandig om de shirts op hoge temperaturen te wassen. Was T-shirts op maximaal 30 of 40 graden, afhankelijk van het waslabel. Hierin staat namelijk aangegeven op hoeveel graden je de shirts mag wassen.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
Voorkom gekreukelde kleding
Kies een wasprogramma met een laag toerental bijvoorbeeld 800 toeren om vouwen in het textiel te voorkomen. Na het drogen de kleding platleggen of direct opvouwen bespaart u een strijkbeurt.
Papier kan je niet vaker vouwen dan 7 keer. Probeer het zelf maar met een A4'tje. Grote kans dat je bij de vijfde keer al moeite krijgt. Wijzelf krijgen het vanaf dit punt in ieder geval niet meer voor elkaar.
Kleding krimpen met de hand
Breng een grote pan water aan de kook. De pan moet zo groot zijn dat het kledingstuk helemaal in het water ondergedompeld kan worden. Doe maar één kledingstuk tegelijk in de pan, omdat anders de kleuren kunnen mengen. Plaats het kledingstuk in de pan en laat het vijf minuten koken.
Leg een plastic zak onderin je tas of koffer en leg je (opgerolde) kleding erbovenop.Vervolgens leg je nog een plastic zak erbovenop.En stapel zo verder per laag kleren. De gladde structuur van het plastic houdt je kleding op deze manier mooi strak en voorkomt grote kreukels.
Deze gaatjes, die zo'n beetje ter hoogte of onder je navel voorkomen, ontstaan dus door een combinatie van techniek (je shirt is gemaakt uit slechts één draad) en wrijving (doordat je shirt bijvoorbeeld steeds tegen je riem schuurt).
Bekijk je shirts eens grondig en bepaal waar je het meeste last hebt van gaatjes. Strijk daar een dun laagje vlieseline (verkrijgbaar in stoffen- en hobbywinkels) aan de binnenkant van je T-shirt. De vlieseline zorgt zo voor een extra laagje versteviging, waardoor je T-shirt minder snel stuk zal gaan.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Negen van de tien keer komt dit omdat kalkdeeltjes uit het water zich hebben gehecht aan de verwarmingselementen van de wasmachine. Schenk daarom een flinke laag azijn in de lege trommel en laat hem goed draaien. De kans is groot dat de was nu een stuk zachter wordt.
Tips. Om ervoor te zorgen dat je handdoeken lekker zacht blijven, is het belangrijk dat ze kunnen 'luchten'. Het is daarom beter om je handdoeken niet op te vouwen en op een stapel te leggen, maar ze losjes op te rollen. Wasverzachter maakt je handdoeken dan wel zachter, maar ook een stuk minder absorberend.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Ik hang het liefst alle boven stukken op.
Gebruik een kledingkast om je kleding, schoenen, kussens, dekens en beddengoed in te bewaren. Kleinere opbergers naast je bed, zoals een nachtkastje of plank, zijn handig voor een lampje, boeken, een wekker of een glaasje water.
10 - 15 graden
Met temperaturen tussen de 10 en 15 graden raden we een longsleeve aan. Daaronder kun je eventueel nog een extra basislaag (t-shirt of singlet) dragen. Combineer dat met een lange of driekwart tight, waarvan de stof niet te dik is.
Wat kun je samen wassen met ondergoed? Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.
Koud wassen (tot 30 graden)
Je kunt kleding die niet erg vies is geworden prima koud wassen. Het gaat dan om kleding zonder vlekken en zonder stank. Ook bijvoorbeeld gordijnen en kussenslopen kun je koud wassen. Fijne stoffen zoals wol of zijde, en lingerie, bescherm je het beste door koud te wassen.