Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
Een vroege zwangerschapstest is wel betrouwbaar. Maar doordat in zo'n vroeg stadium nog niet altijd voldoende zwangerschapshormoon aanwezig is, kan de uitslag negatief zijn terwijl je misschien wel zwanger bent. Een negatieve uitslag betekent dus niet automatisch dat je niet zwanger bent.
Als u een negatieve uitslag van de zwangerschapstest krijgt en u denkt dat u toch zwanger bent, kunt u nog een test doen op de dag waarop u uw menstruatie verwacht. Als uw menstruatie uitblijft, kunt u drie dagen later opnieuw testen. Als u nog steeds twijfelt, raadpleeg dan uw huisarts.
Je kan ook na meerdere negatieve zwangerschapstesten toch zwanger zijn. Het is begrijpelijk dat je bij het uitblijven van je ongesteldheid denkt dat je zwanger bent. Maar we weten dat er veel redenen kunnen zijn waardoor je niet ongesteld wordt.
Uit eerdere studies was al bekend dat een stof in de urine vanaf ongeveer 5-7 weken de zwangerschapstesten negatief kan beïnvloeden, maar in dit nieuwe onderzoek is aangetoond dat de meerderheid van de testen niet goed meer werkt na de eerste weken van de zwangerschap.
Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat de zwangerschapstest negatief is, terwijl je toch zwanger bent: Te vroeg. Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest.
Hoewel de meeste zwangerschapstesten beweren 99% nauwkeurig te zijn, kan het resultaat van verschillende factoren afhangen:Wanneer je de test doet. Neem de test een week na je verwachte menstruatie, voor een nauwkeuriger resultaat. Gebruik ochtendurine, die sterk geconcentreerd is en daardoor meer hCG bevat.
Vals positieve uitslagen zijn zeer uitzonderlijk en komen alleen voor wanneer u onlangs zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een zeldzame medische aandoening hebt waardoor er hCG aanwezig is in uw lichaam.
Als je hCG-concentratie constant laag is, zonder stijging of daling, of als je pijn of bloedingen hebt, ga dan onmiddellijk naar je arts om het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten (dit betekent dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld)11.
Het is mogelijk dat je overtijd bent en niet zwanger bent, maar het kan ook zijn dat de test nog niet laat zien dat je wel zwanger bent. De dagen nadat je had verwacht ongesteld te zullen worden, kan een onzekere periode zijn met veel vragen.
Te veel water drinken - of een andere vloeistof - kan een zwangerschapstest beïnvloeden. Het hormoon hCG is 's ochtends geconcentreerder in je urine. Als je je menstruatie nog niet hebt gemist, is je hCG-concentratie wellicht nog niet hoog genoeg om in meer verdunde urine te worden gedetecteerd.
Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Bij het uitblijven van menstruatie als je niet zwanger bent, is je hormoonhuishouding verstoord. Een verstoorde hormoonhuishouding kan verschillen de oorzaken hebben. Hormonale schommelingen. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.
Positieve zwangerschapstest op NOD
Doe je een zwangerschapstest op je NOD en is de uitslag positief, dan ben je zwanger. Je kunt dan op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij jou past (of misschien had je je al georiënteerd) en laten weten dat je zwanger bent.
Als je vroeg test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken. Als je test vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode, kun je een zwangerschapstest uitvoeren met urine van elk moment van de dag.
Na de bevruchting duurt het dus nog enkele dagen voordat het hCG-hormoon waarneembaar is. Een zwangerschapstest uitvoeren kun je dan op elk tijdstip van de dag doen, het is niet noodzakelijk dat dit met ochtendurine gebeurt. Let er wel op dat je voorafgaand aan een test niet heel veel hebt gedronken.
Twijfel je? Doe dan een zwangerschapstest. Is deze negatief maar blijft je menstruatie nog een week of meer weken uit, test dan op een later moment nog eens. Het kan zijn dat je lichaam op het moment van testen nog niet voldoende hCG hormoon (zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt op het moment van testen.
Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 7 en 10 dagen overtijd lopen.
Testen die jezelf kan uitvoeren tonen het zwangerschapshormoon aan in je urine. De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen. Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau. Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.
Een test zal alleen een vals positieve uitslag geven wanneer u hCG in uw lichaam hebt door een andere oorzaak, bijvoorbeeld omdat u recentelijk zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een medische aandoening hebt zoals bijvoorbeeld eierstokcysten.
Als je vroeg test reageert de test niet omdat de hoeveelheid hCG te laag is. Toch komt het ook voor dat je gewacht hebt tot de dag dat je ongesteld had moeten worden met testen en deze negatief is terwijl je wel zwanger bent.
Indien de ontwikkeling van de zwangerschap zeer snel stopt, noemen we dit in medische termen ``een biochemische zwangerschap``. Er is dan een stijging van het zwangerschapshormoon in het bloed, maar geen echografische waarneming die de zwangerschap bevestigt.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
De meeste zwangerschapstesten kun je doen vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Weet je dit niet precies? Dan kun je het beste minstens 21 dagen aanhouden nadat je voor het laatst onbeschermde seks hebt gehad.
Tijdens het innestelingsproces kan je bevruchte eicel een bloedvaatje raken.Hierdoor is het mogelijk dat je bloed verliest en lijkt het erop dat je ongesteld en zwanger bent. De innestelingsbloeding is niet zo extreem als ongesteld zijn en duurt vaak ook korter.