Als je tijdelijk stopt om te switchen van opleiding, dan moet je jezelf uitschrijven via Studielink. Wat net zo belangrijk is, is om je studiefinanciering en je studenten-ov (tijdelijk) stop te zetten. Doe je dit niet? Dan moet je de maanden waarin je geen recht meer had op je stufi en ov als boete terugbetalen.
Als het door je omstandigheden onverstandig of onmogelijk is om verder te studeren, kan een studentendecaan je adviseren om -tijdelijk- te stoppen met je opleiding.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen.
Een tussenjaar is letterlijk een periode om er even tussenuit te gaan. Dat kan natuurlijk na je eindexamen, maar ook tijdens of na een vervolgstudie. Of als je vroegtijdig je studie afbreekt natuurlijk. Om een tussenjaar te mogen nemen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak hebben.
Als u eerder of tijdelijk stopt met uw studie
U kunt collegegeld terugvragen wanneer u zich tijdens het studiejaar uitschrijft. U krijgt dan 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt. Stopt u in juli of augustus, dan krijgt u die maanden niet terug.
Financiële gevolgen. Wil je echt stoppen met je opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Studenten die in het eerste jaar voor 1 februari stoppen met de opleiding hoeven de ontvangen basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct namelijk meestal niet terug te betalen.
Als u uw opleiding niet afmaakt, of niet zo lang in dienst bent gebleven als de werkgever hoopte, kunnen de studiekosten onder omstandigheden worden teruggevraagd door de werkgever. Vanaf 1 augustus 2022 zal hier verandering in komen door een wetswijziging.
Er zijn genoeg inhoudelijke redenen om geen tussenjaar te nemen: Je weet precies wat je wilt gaan studeren. Je weet precies waar je wilt gaan studeren. Je weet precies op welk niveau je wilt gaan studeren, hbo of universiteit.
Veel jongeren nemen een tussenjaar tussen het behalen van hun vmbo, havo of vwo diploma en het starten van een nieuwe mbo, hbo of wo opleiding. Een tussenjaar kun je ook op een ander moment nemen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe richting op wilt met je leven of als je bent gestopt met je vervolgopleiding.
Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
Als je in je eerste inschrijfjaar voor 1 februari jouw studiefinanciering stopzet, hoef je je prestatiebeurs en reisproduct niet terug te betalen. Dit heet de 1-februariregeling. Een lening moet je natuurlijk wel terugbetalen.
De belangrijkste redenen die eerstejaarsstudenten geven voor uitval en switch zijn 'de verwachting is niet uitgekomen' (51%), 'verkeerde studiekeuze gemaakt' (50%), 'de manier van onderwijs sloot niet aan' (37%), 'de studie was te zwaar' (33%) en 'onvoldoende gemotiveerd' (27%).
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
Je verzoek tot uitschrijving dien je in via Studielink.Ga naar de inschrijving die je wil beëindigen op het tabblad “Opleidingen” en selecteer de button “Uitschrijven”. Als reden voor je uitschrijving selecteer je “Uitschrijving (tussentijds of na behalen propedeuse)”.
Je wilt stoppen met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Dan krijg je onder andere te maken met het uitschrijven bij je opleiding. En het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct. Vul de vragen in en bekijk wat je moet regelen als je wil stoppen met je studie.
'Tijdens een tussenjaar kan uw kind geen gebruik maken van het leenstelsel en krijgt ook geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig. Tot uw kind 30 jaar is, kan een lening voor een studie worden afgesloten.
De kosten van een tussenjaar kunnen zo laag blijven als je zelf wil. Het is helemaal afhankelijk van wat je gaat doen, hoe lang je weg gaat, waar je naartoe gaat en of je het zelf regelt of via een organisatie. Veel scholieren werken en sparen zelf voor hun tussenjaar.
Wat is een Gap Year? Een Gap Year (of tussenjaar) is dé periode om dingen anders te doen en jezelf te ontdekken. Je neemt een Gap Year vaak als onderbreking van je school/studie, tussen je middelbare school en vervolgstudie in, of bijvoorbeeld als je van studie wilt wisselen.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Tussenjaar nemen: trends en cijfers
In het jaar 2020 was dat 14,1% (Bron CBS). Van de studenten die voorafgaand aan hun studie een tussenjaar hadden heeft ongeveer 1 op de 3 in dat jaar gereisd.
De cijfers liegen er niet om: het percentage studenten dat in of na het eerste jaar stopt met hun huidige opleiding ligt volgens verschillende onderzoeken tussen de 20% en 30%.
Mbo-studenten die op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder waren, betalen lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als ze voor 1 mei 2022 klaar zijn of stoppen met hun studie, kunnen de studenten soms (een deel van het) lesgeld terugkrijgen of de resterende termijnen stopzetten.
Dat blijkt uit cijfers van de hogeschool. Maar veel opleidingen kennen flinke pieken en dalen in het aantal afhakers. De elf studies op een rij met de hoogste en de laagste uitval. Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari.