Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 (als MK-4) per dag gebruikt.
Volgens de gezondheidsraad is een inname van 300mg (vrouwen) tot 350mg (mannen) per dag voldoende om natuurlijk verlies te compenseren (Gezondheidsraad, 2019). De maximale veilige suppletie is 250 mg per dag (EFSA, 2006).
Plantina Vitamine K2 & D3 geeft geen bijwerkingen als het volgens de aanbevolen dosering wordt gebruikt.
Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit voor het lichaam en is zeer veilig bevonden in vele studies. Daarom komt over het algemeen een teveel aan K2 niet vaak voor. Doseringen tussen 90-180 mcg worden als zeer veilig beschouwd.
Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend ook geen schadelijke effecten op.
Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.
Vitamine K2 ondersteunt de bloedstolling en versterkt je botten. Vitamine K2 zit in vlees, zuivel, eieren en gefermenteerde voeding. Baby's hebben na de geboorte extra vitamine K nodig.
Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken. Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 10 microgram vitamine D nodig tot je kindje 4 jaar oud is.
Werking van vitamine K
Terwijl vitamine K1 vooral naar de lever wordt getransporteerd, bereikt K2 veel beter de andere weefsels, zoals botten, bloedvaten en nieren. Een ander verschil is dat K1 (uit groenten) slecht wordt opgenomen in het lichaam, terwijl vitamine K2 (vooral uit zuivel) bijna volledig wordt opgenomen.
Nee, dat is niet waar.Beide vormen van vitamine K hebben invloed op de werking van dit soort bloedverdunners. Vitamine K1(fytomenadion) wordt zelfs gebruikt om een doorgeschoten werking van bloedverdunners snel te corrigeren en daarmee een bloeding te voorkomen. Ook vitamine K2 (menaquinon 7) heeft die werking.
Superieure vormen van vitamine K en D
Vitamine K2 (ofwel 'menaquinon') komt voor in diverse vormen, waarvan de meest bekende MK-4, MK-7, MK-8 en MK-9 zijn. Volgens de huidige wetenschappelijke stand van zaken is menaquinon-7 (MK-7) de meest effectieve vorm van vitamine K2.
Ongeveer 90% van de vitamine K die we binnenkrijgen is K1, wat te vinden is in groene (blad)groenten, algen en sommige plantaardige oliën. De overige 10% is K2 wat te vinden is in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en kwark en een beetje in vlees, lever en eieren.
Oorzaken van een vitamine K tekort
Een vitamine K tekort komt voornamelijk voor bij mensen die een onderliggende ziekte of aandoening hebben en bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Bij bepaalde darmziektes, zoals coeliakie of door een darmoperatie kan het zijn dat vitamine K niet goed wordt opgenomen.
Uit hun onderzoek blijkt dat het gen MGP (verantwoordelijk voor de aanmaak van MGP-eiwit) belangrijk is bij het ontstaan van artrose. Als MGP niet goed werkt, verstijven de gewrichten. Om de gewrichten soepel te houden heeft het MGP-eiwit vitamine K nodig.
De Gezondheidsraad adviseert om zuigelingen die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken 150 microgram extra vitamine K te geven. De meeste volwassenen krijgen via voeding voldoende vitamine K binnen. Er is in Nederland dan ook geen RI voor volwassenen vastgesteld.
Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt. Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt.
U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingseiwitten. Deze stollingseiwitten zorgen ervoor dat bloed kan stollen. Vitamine K-remmers zorgen er dus voor dat uw lichaam minder stollingseiwitten kan aanmaken.
Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking. Alleen vitamine K2 verdwijnt minder snel uit ons lichaam. Een veelgemaakte fout is dat we ervanuit gaan dat vitamine K hetzelfde is als Kalium, gezien het symbool voor Kalium in het periodieke systeem een K is.
Vitamine K samen met calcium en vitamine D
Vitamine K is namelijk essentieel voor gezonde botten én gezonde bloedvaten. Zo blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen een vitamine K tekort en aderverkalking met meer sterfte aan hart- en vaatziekten als gevolg[iii].
Preventie hart- en vaatziekten
Bij een goede vitamine K2-status wordt calcium in botweefsel afgezet en niet in andere weefsels zoals vaatwand, kraakbeen, hart-, long- en nierweefsel.
De vitamine K-remmers maken het bloed minder stolbaar, maar laten genoeg stollingsfactoren over om ons lichaam bij bijvoorbeeld een wondje te beschermen. Als u voor het eerst een diep-veneuze trombose (trombosebeen) hebt doorgemaakt krijgt u doorgaans voor 3 tot 6 maanden vitamine K remmers voorgeschreven.
Krijgt jouw baby borstvoeding? Baby's die borstvoeding krijgen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine K-tekort. Bij borstvoeding is het van belang vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan dat je baby 13 weken oud is, dagelijks 150 microgram vitamine K te geven.