Met 300 dagen zon per jaar, een temperatuur van 20°C in de winter, zit je goed met een Hurley wetsuit van 3/2 tot 4/3 mm goed om te surfen in de winter. Perfect om even te ontsnappen aan het koude Nederland.
In de zomer rollen vaak wat kleinere golven binnen. Maar door de offshore wind 's morgens en 's avond zijn de surfcondities nog steeds perfect. Tel er het lekkere warme water bij en je krijgt de ideale periode om te leren surfen. De herfst is de beste periode om in de Landes te surfen.
Dat verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen kunnen al na de eerste les een beetje staan en recht naar het strand surfen. Ons advies is om een beginnerscursus te nemen van 3 lessen ( €90,-) of 5 lessen ( €140,-), dan heb je een goede basis om verder te kunnen.
Het hedendaagse windsurfen vergt dus flinke investeringen en kan gezien worden als een relatief dure, materiaal intensieve sport.
Surfen is een belangrijke vorm van cardiovasculaire inspanning voor alle leeftijden en daarnaast heeft het ook een waardevolle therapie voor fysieke en mentale problematiek. Denk hierbij aan revalidatie na een beroerte, depressie, angst en PTSS.
Veel mensen vragen zich af of leren surfen moeilijk is. We willen je niet afschrikken, maar leren surfen kan zeker moeilijk, en soms zelfs intimiderend zijn. Gelukkig is het leerproces zelf ook erg leuk, en zijn er verschillende manieren om je leven als beginnende surfer wat makkelijker te maken.
Goed voor je lichaam. Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen.
Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren.Sta je eenmaal op je board, dan gebruik je ook je core en beenspieren. Surfen is dus een total body workout, en voor mij veel uitdagender dan de gym.
Krachttraining voor surfen
Klassieke oefeningen zoals pullups en pushups zijn geweldig voor je bovenlichaam, terwijl squats, lunges en deadlifts je benen versterken. Je kunt deze oefeningen uitdagender maken door ze met gewicht uit te voeren, of variaties te doen zoals clap pushups, jumping lunges en jump squats.
Surfen is een onwijs leuke sport die iedereen kan leren! Maar surfen kan ook een lastige sport zijn om te leren. Het kost tijd en geduld voor je het echt onder de knie hebt. Met deze 7 tips heb je binnen no time de basics van het surfen onder de knie en ben je helemaal stoked om het water in te gaan!
De sport is niet leeftijdsgebonden. Ja, een zwemdiploma of twee zijn nodig om veilig de zee in te gaan. Maar verder, maakt het eigenlijk niet uit. Leeftijd of ervaring met surfen heeft niet altijd invloed op je prestaties, kinderen leren vaak sneller dan volwassenen en kunnen in een jaar tijd meer leren dan een ander.
Ja, je kunt leren surfen. Echter moet je hier wel tijd in investeren. Het is geen gemakkelijke sport en je moet geen snelle opgever zijn. Wel krijg je er enorm veel voor terug.
Hoeveel surflessen heb ik nodig voordat ik kan surfen? In je eerste les leer je de basis van het opstaan en lukt het de meeste mensen om even op het board te staan. Voor een echt goede basis heb je ongeveer 8 surflessen nodig.
Surfen is een intensieve sport die zowel fysieke als mentale kracht vereist. Om optimaal te presteren op de golven, is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.
Gemak van leren
De leercurve voor beide extreme sporten is niet hetzelfde. Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven.
Het wereldrecord staat op naam van de Fransman Antoine Albeau. Hij bereikte in 2015 in Namibië over een afstand van 500 meter een snelheid van 98,65 kilometer per uur. Jurjen van der Noord bezit het Nederlands record van 94, 93 kilometer uur.
Surfen is een intensieve en vermoeiende sport. Combineer alcohol ook nooit met surfen. – Draag zorg voor het materiaal en sleep je board niet over de grond. – Ga nooit alleen surfen.
Surfen is meer dan een sport
Een lokale surfinstructeur kent de kust daar goed, kan je leren hoe de stroming werkt en je tips geven terwijl je bezig bent. Dat is niet alleen veiliger, het is ook handig: met de juiste techniek is blijven staan een stuk makkelijker, en dat maakt jouw ervaring als beginner extra leuk.
Positie op het surfboard
Zorg dat je voeten net niet in het water liggen. De neus van het surfboard mag niet onder water komen, maar ook niet uit het water omhoog steken. Het board ligt helemaal horizontaal op het water. Hierdoor heeft het weinig weerstand en word je makkelijk meegenomen met een golf.
Dé surfspot van Nederland is Scheveningen, doordat er meerdere surfscholen zitten die het hele jaar open zijn voor verhuur én er veel lokale surfers wonen. Ook Wijk aan Zee, Domburg of de Waddeneilanden bieden erg goede mogelijkheden om te surfen in Nederland.
Een Regular surfer staat met de linkervoet voor. Een tweede belangrijk punt is de positie van je voeten op het board wanneer je rechtstaat. Je voeten moeten in het midden (van de breedte) van het surfboard staan, zodat je niet naar links of rechts overhelt.