In het kort. Bij een gebroken heup heeft u pijn aan uw heup en kunt u niet meer lopen. U zult zo snel mogelijk geopereerd worden. Voor de operatie mag u niet eten en drinken.
Een gebroken heup gaat meestal gepaard met de volgende symptomen: Veel pijn aan heup en/of lies. Een zwelling en bloeduitstorting rond de heup. Het gewricht kan te makkelijk buigen of er zit juist geen beweging in.
Een gebroken heup kenmerkt zich doordat de patiënt na de val niet meer op het aangedane been kan staan tgv pijn in de heup. Vaak is daarbij het been ook wat verkort ten opzichte van de andere kant en ligt de voet wat naar buiten gedraaid.
Een gekneusde heup kan je herkennen aan de verandering van de huidskleur, pijn en zwelling. Er ontstaat een blauwe kleur, dit kan wel enkele uren duren voordat de blauwe kleur ontstaat. Mocht de verwonding ernstig zijn, kan de arts voor de zekerheid röntgenfoto's maken om een gebroken heup uit te sluiten.
Behandeling zonder operatie
Heel soms is de breuk maar heel klein en is een operatie niet nodig. We opereren ook niet als de patiënt een korte levensverwachting heeft. Soms is een operatie dan niet mogelijk, maar er zijn ook mensen die het niet meer willen. De behandeling bestaat dan uit pijnbestrijding.
Als u door de val uw heup heeft gebroken, is bewegen van het been erg pijnlijk. Meestal kunt u niet meer lopen of staan. Vaak ligt het been naar buiten gedraaid en lijkt het korter. Rondom de heup kan zwelling ontstaan en later een blauwe plek.
Operaties vanwege een gebroken heup zijn berucht vanwege de vele complicaties en hoge sterfte. Van de bijna 18.000 patiënten per jaar overlijdt één op de drie in het eerste jaar na opname.
Er zijn chirurgische interventies beschikbaar om het heupgewricht schoon te maken en het gescheurde labrale weefsel te repareren of reconstrueren. Na een operatie doen patiënten een aantal maanden fysiotherapie om de functionaliteit van de heup terug te krijgen.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Een heupbreuk komt bijna altijd door een ongeluk of door een val. 90% van de mensen die een heup breken zijn 60 jaar of ouder. Wanneer iemand een heup breekt binnen een zorgorganisatie en wanneer de cliënt 70 jaar of ouder is wordt er een geriater ingeschakeld tijdens de opname.
Vaak mogen patiënten proberen te lopen op geleide van de pijnklachten. Meestal duurt het enkele weken voordat de breuk weer wat vaster zit en voordat de pijnklachten wat afnemen. Een fysiotherapeut kan eventueel helpen met het lopen.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
We maken onderscheid tussen de subcapitale (of femurhals) fractuur - waarbij de breuk zich in de hals bevindt en de kop van de heup afbreekt, en de pertrochantere heupfractuur, waarbij de breuk zich onder het niveau van de hals bevindt.
In principe wordt u als u een heupfractuur heeft binnen 24 uur geopereerd, tenzij het noodzakelijk is om meer onderzoeken te doen en/of andere artsen te raadplegen. Meestal is er geen sprake van een levensbedreigende situatie.
Heupklachten zijn vaak pijnklachten die zich in en rondom de heup bevinden. Ze komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of artrose. Soms ligt de oorzaak echter in onderbelasting, met als gevolg onvoldoende spierkracht en stabiliteit rondom de heup.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. De pijn is vaak het ergst als u loopt of op uw heup ligt. Het kan vanzelf overgaan, maar het duurt soms wel maanden. Blijf zo veel mogelijk bewegen.
Als u beter wil kunnen slapen met heupklachten, dan is het belangrijk dat bij het slapen de druk zoveel mogelijk wordt weggenomen van uw heup. Het kan helpen om te gaan slapen met een kussen tussen de knieën. Maar ook een goed matras dat de druk op uw heup weet te verminderen kan uitkomst bieden.
Hoe vaker een heup vervangen wordt, hoe meer kans op schade van het bot. De belastbaarheid van een nieuwe heup is altijd minder dan een natuurlijke heup. Littekenweefsel kan de spierfuncties ernstig belemmeren en 50% van de mensen kan na een jaar nog niet intensief bewegen met de nieuwe heup.
Hoe lang blijft mijn heup gevoelig/ pijnlijk.
Dit kan enkele weken duren. De pijn wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer 1-2 weken na de operatie. Advies is goed uw pijnstilling te gebruiken.
De totale herstelperiode na een gebroken heup kan tot een jaar duren. Soms lukt het lopen minder goed dan voorheen en zijn er aanpassingen nodig in of rond uw woning.