Mannen kunnen (de touwtjes van) het spiraaltje soms voelen met hun pik. FEIT. Als de touwtjes van het spiraal iets te kort zijn afgeknipt, kan het touwtje soms een prikkend gevoel geven, ongeacht de lengte van de pik.
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak. Het is ook zeker niet in iedere situatie pijnlijk. Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet.
Je hebt last van tussentijdse bloedingen. Je hebt hevig vaginaal bloedverlies. Je hebt meer last van kramp tijdens je menstruatie dan normaal.
Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen. Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kan het spiraaltje mogelijk zijn verschoven. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje zich buiten de baarmoeder bevindt of geheel is uitgestoten. Raadpleeg in dit geval je arts.
Doordat het spiraaltje bepaalde zorgen wegneemt, kan seks ineens een stuk spontaner en losser worden. Stress zorgt er namelijk voor dat je sneller (onbewust) verkrampt tijdens de seks, waardoor het een stuk lastiger zal zijn om pijnloos te kunnen vrijen.
Kom daarom na zes weken voor controle. Daarna kunt u ook zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit, bij voorkeur na de menstruatie. Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje.
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.
Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder op een natuurlijke manier en kan dus soms iets naar beneden zakken.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld.
Bij de productie is bij 200 spiraaltjes een fout gemaakt met de inbrenghuls, waardoor het te hoog of te laag kan worden geplaatst. Dat beïnvloedt de werking ervan. Ook kan de verkeerde plaatsing in zeldzame gevallen leiden tot beschadiging van de baarmoeder, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Bij verwijdering kan de Mirena spiraal in zeldzame gevallen breken. Het is het belangrijk om te controleren of de spiraal nog intact is, zoals ook al in de productinformatie staat. In de meeste meldingen waren er bijzondere omstandigheden die de kans op het breken kunnen vergroten.
Merk je na 6 maanden dat je veel last hebt van bijwerkingen van de spiraal. Neem dan contact met ons op. Tampons: Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen.
Wat zijn de nadelen van een spiraaltje? De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam.
Een spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. Bij ons wordt dit altijd door een ervaren verloskundige gedaan. Zij de brengt daarvoor een speculum (eendebek) in de vagina in en trekt met een klein tangetje aan de draadjes die aan de spiraal vastzitten.
Adviseer vrouwen die een spiraaltje willen laten verwijderen en niet zwanger willen worden, geen of alleen veilige seks te hebben in de 7 dagen voor de verwijdering. Als ze in die periode seks hebben gehad, is het het beste de verwijdering 7 dagen uit te stellen.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Koperspiraal gekregen
De koperspiraal beschermt je tegen zwanger worden als je weer seks hebt. De koperspiraal werkt meteen. Je hoeft geen condoom te gebruiken om te zorgen dat je niet zwanger wordt.
De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm, obstipatie of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap.
Effect op je menstruatie
In de eerste maanden na het plaatsen van het spiraaltje kan je tussentijds bloedverlies hebben. In het begin kan dit langdurig zijn, waardoor het lijkt alsof je menstruatie enkele weken aanhoudt. Na zo'n drie tot zes maanden neemt dit af tot maar enkele dagen bloedverlies per maand.
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden. U mag de eerste vijf dagen na plaatsing van het spiraal geen tampons gebruiken. Douchen, baden en zwemmen mag.
Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Meteen sporten na plaatsing is dan ook niet aan te raden. De dag na plaatsing kan je gewoon weer sporten.