Voor het maken van Skyr heeft u magere melk, 3 tot 4 eetlepels naturel Skyr en stremsel nodig. De bereiding duurt ongeveer 30 tot 40 minuten, waarna u kunt genieten van uw heerlijke zelfgemaakte Skyr!
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Conclusie. Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
“Arm aan vetten”
Het belangrijkste verschil met andere melkproducten is volgens Annick Verween het vetgehalte: dat is bijzonder laag. Yoghurt bevat ongeveer 1 gram vet per 100 gram. Volle of Griekse yoghurt zelfs 8 tot 10% vet. Bij skyr is dat amper 0 tot 0,2 procent, afhankelijk van het merk.
Kun je Ísey Skyr invriezen? Als je Ísey Skyr invriest, zal de fijne textuur verloren gaan en zal een gedeelte van de wei-eiwitten zich scheiden van de skyr-massa. Toch kun je het product veilig consumeren. Zorg ervoor dat je het product in de koelkast laat ontdooien.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
recept voor 1 persoon: 20 gram granen. 5 gram amandelschaafsel. 250 gram Skyr.
Wat wel opvallend verschillend is, zijn de prijzen. Je betaalt bij de LIDL € 1,19 per pot van 500 gram, voor de ARLA SKYR van 450 gram ( en dus minder inhoud) betaal je € 1,49. ….de voedingswaarde van Arla naturel Skyr…. En dan de voedingswaarden.
Voor yoghurtliefhebbers die meer van de volle yoghurt zijn, is er nu Skyr Creamy. Deze Skyr bevat 5% vet en smaakt extra romig. Nog steeds rijk aan eiwit en koolhydraatarm!
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
ARLA SKYR naturel, 450 gram, € 1,49
ARLA produceert hun skyr in Duitsland, waar ook zo'n beetje alle andere Skyr producten vandaan komen. Er wordt verder dan ook niets anders specifiek gedaan betreft productieprocessen. Het is niet biologisch, en nog steeds houdt ARLA hun receptuur ( culturen) geheim.
Het is misschien een beetje vanzelfsprekend, maar daarmee niet minder lekker: je kunt Skyr net als yoghurt of kwark op smaak brengen met allerlei gezonde toppings. Afhankelijk van wat je kiest krijg je daarmee net wat extra vezels, koolhydraten, vetten of eiwitten binnen, samen met een portie vitamines en mineralen.
's Nachts verlies je ongeveer een halve tot een hele kilo lichaamsgewicht. Voor een groot deel is dat water. Een slaapdieet zal er niet voor zorgen dat je erg veel afvalt, maar door iedere nacht goed te slapen zul je de overtollige kilo's wel gemakkelijker kwijtraken.
Er is een klein nadeel aan biologisch/ dynamische zuivel. En dat is dat je het niet langer kunt bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum-datum. Gewoonweg, omdat het echt vreselijk vies, zuur en ranzig wordt en erg gaat stinken.
Geopend product. Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Net als kwark is Skyr een verse kaassoort: de producten ondergaan alleen de eerste stappen van de kaasproductie. De bacteriekolonie waar de melk in het begin mee wordt geïnjecteerd zorgt ervoor dat de eiwitten gaan samenklonteren (schiften), waardoor men gemakkelijk de waterige restanten (wei) kan verwijderen.
Het is gezond, bevat eiwitten en is rijk aan vitamine B12 en mineralen als calcium. Het smaakt lekker met muesli, fruit of noten. Daarom kun je er goed mee afwisselen en is het altijd een smakelijk ontbijt. Skyr is een bijzondere soort yoghurt uit IJsland, die je vast al eens tegengekomen bent.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.