U kunt op ieder moment de schorsing zelf opheffen. Na de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar eindigt de schorsing automatisch. Neem een geldig legitimatiebewijs mee, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode.
Wilt u eerder met uw auto gebruik maken van de openbare weg? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in. U kunt dit online of bij een loket regelen.
Belangrijk om te weten bij schorsen van een kenteken
Ten eerste mag je niet met een geschorst voertuig op de openbare weg rijden of staan. Daarnaast duurt een schorsing maximaal 3 jaar en loopt dit automatisch af.
Een geschorste auto kunt u gewoon verkopen. U hoeft in dat geval de schorsing niet op te heffen, want dit gebeurt automatisch zodra de auto is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Ook de koper van de auto hoeft niets met de schorsing te doen.
Bij het schorsen van een auto kunt u kiezen uit een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale duur is in dat geval dus 1 jaar. U kunt de schorsingsperiode wel eerder beëindigen. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
U mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Heeft u bij uw woning geen eigen terrein? Dan kunt u uw auto ook in een afgesloten parkeergarage parkeren, zoals een gehuurde garagebox.
Is een leerling geschorst? Dan mag hij of zij geen normale lessen volgen. Dit betekent niet dat de leerling vrij heeft van school. De school blijft verplicht de leerling onderwijs te geven.
Melding inspectie: als de leerling langer dan een dag geschorst wordt, moet de Onderwijsinspectie hiervan door de school op de hoogte worden gesteld. Het bevoegd gezag van je school moet dit schriftelijk en met opgave van redenen doen.
Een school mag een kind maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Dat zijn dus maximaal vijf schooldagen. Dit is ook het geval als de school het kind wil verwijderen van school. Als de schorsing langer dan 1 dag duurt, moet de school de Onderwijsinspectie schriftelijk inlichten over de schorsing en de reden daarvan.
Moet uw motorrijtuig worden gekeurd tijdens een schorsing? Dan mag u op de dag van de keuring met het geschorste motorrijtuig naar de keuring rijden. Dat hoeft u niet aan ons door te geven en u hoeft die dag ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Gebruikt u uw auto of motor tijdelijk niet? Dan kunt u uw auto of motor schorsen. U hoeft dan gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Wel moet u eerst een aantal zaken regelen, voordat uw auto of motor als geschorst geregistreerd staat.
Je kan inloggen op de site van het RDW met je DigiD. Daar kan je zien hoeveel auto's je op naam hebt staan, alsmede welke geschorst zijn en tot wanneer.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.
Maakt u voor langere tijd geen gebruik van uw voertuig? Dan kunt u het kenteken laten schorsen. Voor een voertuig met een geschorst kenteken betaalt u geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting. Ook is de algemene periodieke keuring (apk) niet nodig.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw auto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn.
De inkomsten worden bij uw hoofdinkomen geteld en belast als beroepsinkomsten. Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen.
Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten.
Bijna één op de drie Nederlandse huishoudens bezit geen eigen auto. Bijna de helft van de huishoudens heeft één auto terwijl 19 procent, ofwel één op de vijf huishoudens, twee auto's op zijn/haar naam heeft staan en vier procent zelfs drie auto's in bezit heeft.
Waarom een auto schorsen? Onnodige kosten maken wil niemand. Als je toch niet met je auto de weg op gaat, bespaar je geld door je auto te laten schorsen. Vanaf het moment dat je je auto schorst, hoef je de auto niet meer APK te laten keuren, te verzekeren en ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Zodra het kenteken van een voertuig is geschorst, is de eigenaar niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig (indien van toepassing) niet meer APK-plichtig. Ook hoeft er dan geen wegenbelasting meer betaald te worden. De auto mag niet op de openbare weg, dus ook niet in het buitenland.
Kentekencheck tenaamstellingsblokkade vóór aankoop auto
Doe de RDW kentekencheck om te controleren of de auto onder een tenaamstellingsblokkade staat. Door de herziening van beslag- en executierecht kunnen schuldeisers makkelijker beslag leggen op auto's en aanhangwagens. Dit geldt sinds 1 april 2021.