Niemand heeft zin om te schilderen in de regen en ook voor het schilderwerk is dit niet ideaal. Schilderen wanneer het regent wordt dat dan ook sterk afgeraden. Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen is, raden we je aan om te wachten met schilderen. Het drogingsproces gaat wat langzamer doordat de luchtvochtigheid op zo'n dagen hoger is. Laat je het schilderwerk niet goed drogen als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen creëren op de laklaag.
Als het regent, stormt of er zijn andere weersomstandigheden waardoor er bij u niet geschilderd kan worden, maakt de schilder een nieuwe afspraak. Voor een goed resultaat buiten, is het belangrijk dat binnen het schilderwerk ook van goede kwaliteit is.
Regen en luchtvochtigheid
Tijdens of vlak na een regenbui of mist schilder je beter niet buiten.
In principe kan de luchtvochtigheid nooit te laag zijn om te verven.Wel mag de luchtvochtigheid nooit hoger zijn dan 85%.
Wacht dan minstens een volledige dag met het starten van schilderen. Het oppervlak moet totaal droog zijn voor het beste resultaat. Als het oppervlak namelijk te vochtig is, werkt de verf niet diep genoeg in.
Onder de 10°C drogen watergedragen buitenlakken niet goed meer. Watergedragen buitenmuurverven drogen niet meer onder de 5°C. Houd er dus rekening mee dat de temperatuur niet te veel zakt, ook in de uren na het schilderen. Conclusie: Zon en +/- 20 graden is zowel voor de verf als de schilder perfect.
De beste temperatuur om te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk. Buiten schilderen doe je bij voorkeur tussen de maanden maart en november.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Door in de schaduw of achter de zon aan te schilderen voorkom je dat de ondergrond te warm is. Hierdoor droogt de verf minder snel, verwerkt prettiger en vloeit mooier. Vanwege de luchtvochtigheid kun je beter ook niet te laat op de dag nog buiten verven.
Het is beter wanneer u het raam nog niet op slot zet maar op de ventilatie stand. Dit zodat er nog een matige luchtcirculatie langs het deel kan. Na 48 uur is de verflaag geheel droog en kunt u de ramen en deuren weer als van ouds sluiten.
Waarom verschillende prijzen? Omdat gedetailleerd schilderwerk veel meer tijd in beslag neemt dan het schilderen van grote operavlaktes zal de schilder een prijs per uur berekenen. Bij het schilderen van grotere gedeeltes van uw huis zoals de muren of de plafonds berekend hij een prijs per m2.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Alkydverf is de meest gebruikte verfsoort voor buitenschilderwerk. Alkydverf is weerbaar tegen zon, wind en regen en is ook nog een prettige verfsoort om mee te schilderen.
Reken voor de grote oppervlakken dat je per vierkante meter ongeveer 20 minuten bezig zal zijn om alles mooi egaal te krijgen. Voor de meer gedetailleerde stukken zal je meer tijd kwijt zijn. Reken op ongeveer een half uur per vierkante meter.
Eerst het plafond of eerst de muur schilderen? Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
De beste buitentemperatuur om te schilderen is dan ook tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Het meest ideaal is tussen de 15 en 20 graden Celsius. Ben je van plan om buiten te schilderen met een temperatuur boven de 25 graden? Schilder dan niet in de volle zon.
Zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt en het is droog, dan kunt u in principe prima buiten aan het schilderen gaan. De verf van tegenwoordig is hier, in tegenstelling tot voorheen, prima tegen bestand.
Grondverf heeft een gemiddelde droogtijd van ongeveer 2 uur. Na minimaal 16 uur is de laag pas overschilderbaar. Muurverf heeft vaak een korte droogtijd van ongeveer een uur en is vaak na 6 tot 8 uur al overschilderbaar. Lakverf op waterbasis heeft een gemiddelde droogtijd van 5 uur.
Houd de weersvoorspellingen in de gaten
De warmte zorgt er namelijk voor dat jouw reparatie te snel uithardt. Hierdoor wordt de reparatie minder elastisch en bestaat de kans dat het sneller gaat krimpen of scheuren. Ook als het regent, of net geregend heeft, is het niet verstandig om te gaan repareren.
Factoren rondom de droogtijd
Over het algemeen duurt het drogen van verf tussen de 6 en 24 uur, afhankelijk van deze factoren. Als de verf echter niet goed droogt, kan dit leiden tot vervelende problemen, zoals strepen, vlekken en een ongelijkmatige afwerking.
De meeste woningen moeten om de 5 tot 10 jaar geschilderd worden. Doordat het buitenschilderwerk sneller wordt aangetast, zal u buiten om de 5 jaar moeten schilderen en binnen om de 7 jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren.