Zeker als het verzegelde UHT-room is, gaat het lang mee, zelfs na de datum. Als het goed ruikt en niet klontvorming vertoont, is het goed.
Wat jij de houdsbaarheidsdatum noemt is een "ten minste houdbaar tot" datum. Dit houdt in dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert tot minstens de vermelde datum. Dus als deze datum voorbij is wil dit niet zeggen dat het product (room in dit geval) naar de knoppen is en niet meer kan gebruikt worden.
Heavy cream
Het lastige is dat ik meestal maar een paar eetlepels tegelijk gebruik. Maak je geen zorgen, slagroom kan een tot drie weken na de houdbaarheidsdatum bewaard worden . Het is belangrijk om te weten dat geopende slagroom veel korter houdbaar is dan ongeopende room, dus zorg dat je het opmaakt zodra het geopend is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De room heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het hangt er vanaf hoe je het bewaart. Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan!
Een ongeopende verpakking slagroom wordt als veilig beschouwd om te consumeren gedurende meerdere weken na de aangegeven houdbaarheidsdatum . De datum is een "ten minste houdbaar tot"-datum, zolang de slagroom op de juiste temperatuur in de koelkast is bewaard, en niet is blootgesteld aan zuurstof, hitte, licht of verontreinigingen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Gewoon geopend kan je room ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast.Als je een potje met deksel gebruikt, bewaart de room vaak nog een dag of twee langer. Tip: ben je niet zeker of je room nog goed is? Ruik er dan aan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Banketbakkersroom bewaren
Heb je voor een feestje van tevoren banketbakkersroom gemaakt? Bewaar deze dan in een afgedekte kom in de koelkast. De room blijft ongeveer 3-5 dagen goed.
Maar wat we echt geweldig vonden was Hamiltons gebruik van verlopen slagroom: maak er boter van om te koken (in plaats van boter die je gebruikt om brood te beleggen aan de eettafel). Klop je room op middelhoge snelheid in een standmixer. Na 2-3 minuten zou je slagroom moeten hebben, een paar minuten later heb je opgeklopte boter.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt houdbaar. In feite blijven ingeblikte goederen jarenlang houdbaar, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwellingen). Verpakte voedingsmiddelen (ontbijtgranen, pasta, koekjes) blijven veilig na de 'ten minste houdbaar tot'-datum, hoewel ze uiteindelijk muf kunnen worden of een vreemde smaak kunnen krijgen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rauwe zuivelproducten raken zelden over de datum of bederven .
De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Als je boter hebt gebruikt en ontdekt dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maak je dan geen zorgen. De kans is groot dat deze boter veilig is om te consumeren, mits je op tekenen van bederf let . Hoewel veel zuivelproducten een korte houdbaarheid hebben, is boter een uitzondering op deze regel. Dit komt door de samenstelling.
Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden. Toch hoef je dan niet meteen de boter weg te gooien. "Als je de donkere laag wegsnijdt, kun je de lichtgele binnenkant nog gewoon eten," weet Hettinga.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.
Het USDA zegt dat je zure room die gekoeld wordt bewaard op 40 graden of lager tot drie weken kunt gebruiken, ongeacht of het geopend is of niet.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.