Ingrediënten. Zet in 6 stappen deze heerlijke Kippensoep op tafel. Koop alle benodigdheden. Doe de rauwe kip met de bouillonblokjes en koud water in een pan en laat het lang koken tot de kip superzacht wordt.
We maken eerst de bouillon en voegen later het rauwe kippenvlees toe om te koken tegen het einde van het soepmaakproces . Je kunt ook de borst- en dijstukjes kip in hun geheel koken in de bouillon en ze na ongeveer 15 minuten koken eruit halen, ze laten afkoelen en versnipperen om ze bij het serveren toe te voegen.
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Hoe lang moet je een soepkip bereiden? Kook tot de kip zacht is in 2-3 uur, zodat het vet vormt op het oppervlak. Dit kun je er tussentijds afscheppen met een schuimspaan. Maak vervolgens je lievelingssoepgroenten schoon, snijd ze in stukjes, voeg ze toe aan de bouillon en kook ze beetgaar.
Vooral op vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Het is belangrijk dat bacteriën niet worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen. Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Kippenbouten koken eerst dan bakken is een fantastische manier om deze stukken sappig en mals te houden. Ze hebben ongeveer 30 tot 40 minuten kooktijd nodig. Na het koken kun je ze bakken of grillen voor een krokante buitenlaag.
Wat is een Soepkip? Een soepkip is een oudere kip die weinig tot geen eieren meer legt. Omdat deze kippen wat ouder zijn, hebben ze iets meer vet, wat hen ideaal maakt voor het trekken van een rijke bouillon. Dit zorgt voor een overheerlijke kippensoep met sappig kippenvlees.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.
Van een soepkip kun je de heerlijkste gerechten maken. Dat komt omdat het vlees wat ouder is, daardoor heeft het veel meer tijd gehad om smaak te ontwikkelen. Naast een soep kun je de kip ook stoven of braden.
Bak rauwe kip op 375°F (190°C) gedurende ongeveer 25-30 minuten voor botloze, velloze borsten, of 45-60 minuten voor stukken met bot . Controleer altijd of de interne temperatuur 165°F (74°C) bereikt voor de veiligheid.
Kippensoep maken met kipfilet
Breng voor een simpele kippensoep 390 g kipfilet aan de kook in 2 l water. Kook afgedekt 15 minuten en neem de kipfilet uit de pan. Voeg 2 fijn gesneden courgettes toe en 1 blik cannellinibonen. Warm 5 min.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Je kunt wat rauwe kip in je soep doen en het gaar laten worden door de bouillon te verwarmen, maar dat is misschien niet zo'n veilig idee.
Een kip braden in een pot is een fantastische bereidingsmethode. Het betekent dat je het langzaam gaart in de bouillon , waardoor het vlees zacht en mals wordt, tot het punt dat het van het bot begint te vallen. Zelfgemaakte bouillon geeft nog meer smaak.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Als je een bouillon opzet met koud water hebben de eiwitten uit het vlees de kans om langzaam te stollen, zodat ze samen komen en uiteindelijk boven komen drijven, dat is de viezigheid die je moet afschuimen, gestolde eiwitten.
De citroen en venkel geven een frisse twist aan de traditionele kippensoep. Zo is hij heerlijk om bij warm te worden op winterdagen, of als maaltijdsoep tijdens de zomer.
Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen: Kipfilet: Kook ongeveer 15-20 minuten.Kippendijen: Kook ongeveer 20-25 minuten.
Wanneer u elk gebruikt. Of u kippenbouillon of kippenbouillon gebruikt, hangt af van het recept dat u bereidt. Als u een eenvoudige soep maakt, zoals kippensoep, en de vloeistof wordt zo geconsumeerd, dan kunt u kippenbouillon gebruiken .
Leg de kippenbouten in een grote soeppan. Voeg de groenten, gekneusde peperkorrels, tijm, ⅓ van de peterselie, ⅓ van de selderij, laurier en foelie toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de kipfilets toe (met de velkant naar beneden, als ze vel hebben) en bak ze 2-3 minuten of tot ze bruin zijn. Draai ze dan om, dek ze af en bak ze aan de andere kant nog 7-8 minuten of tot ze gaar zijn.
Zoals net verteld, verspreid je bacteriën door kip te wassen. Via de waterdruppels verspreiden de bacteriën zich. Zo zitten er voor je 't weet ziektekiemen door je hele keuken heen.
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.