Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren, wanneer je geen rekening houd met een aantal zaken. Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
Een aantal veelgestelde vragen
Een thermische breuk is een barst in het raam die spontaan ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen.Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Om zelfklevende raamfolie te verwijderen heb je een föhn nodig. Door de raamfolie op te warmen, laat de plaklaag langzaam los. Hierdoor zal het verwijderen een stuk makkelijker gaan. Verhit deel voor deel de raamfolie met de föhn en trek de folie los.
De sputter-coated folie verkleurt niet en vervormt niet.Je kunt daardoor inderdaad normaal naar buiten kijken. Je merkt er niets van. Doordat de raamfolie veel van het felle licht tegen houdt kun je vaak zelfs veel beter naar buiten kijken.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Het statische raamfolie kan aangebracht worden op dubbel glas, maar ook op HR+ en HR++ glas. Wanneer het om een getinte ruit gaat, mag het folie niet op de getinte zijde van het raam aangebracht worden.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig. Ovendeuren met glas. Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass).
In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.
Schade aan het glas van je koopwoning is verzekerd op je Woonhuisverzekering. Heb je een huurwoning of een appartement? En moet je volgens het huurcontract of het reglement van de VvE de schade betalen? Dan is de schade aan het glas van je woning verzekerd op de Inboedelverzekering.
Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Toch een thermische glasbreuk? De barst in je raam is niet gevaarlijk. Toch kan er gas ontsnappen tussen de twee glasbladen waardoor de isolatiewaarde van je glas daalt. Daarom laat je het wel best vervangen.
Warmtewerende folie kan zowel enkel- als dubbel glas isoleren.
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
Raamfolies die geen warmte opnemen, zoals inbraakwerende raamfolie en anti inkijk folie, kunnen wel op HR++ glas gemonteerd worden.
Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht. Deze soorten glas zijn vlak en glad waardoor ze geschikt zijn te beplakken.
Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water. Je kunt gebruik maken van een plantenspuit.
Veel mensen hebben in de badkamer een raam welke zij willen beplakken met een glasfolie dat licht door laat, maar wel alle inkijk tegenhoudt. Als je dit effect wenst, dan is het raamfolie gezandstraald of het raamfolie melkglas zeer geschikt.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee.Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
De Sentinel Silver 35 OSW is een buitenfolie. Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen. Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen. Nu geeft 57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.