Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
De menstruatiecup kan tot wel 12 uur in blijven zitten en kan tot wel 3 keer meer opnemen dan een reguliere tampon. Zeg maar dag tegen doorlekken! De menstruatiecup voel je minder zitten dan een tampon en heeft geen touwtje, hierdoor is een menstruatiecup ideaal voor tijdens het slapen, sporten, zwemmen of dagje sauna.
Hoe weet je dat je menstruatiecup goed zit? De cup zit goed, als je hem niet voelt zitten. Een handige check om te kijken of je cup goed vacuüm zit is om even aan het steeltje van je cup te trekken. Voel je de cup bewegen, of kun je hem er zo uittrekken dan zit de cup niet goed.
Dit cupje breng je in in je vagina, waar het je menstruatiebloed opvangt. Een menstruatiecup is herbruikbaar: na maximaal 12 uur (afhankelijk van de mate van bloedverlies) leeg je de cup en spoel je hem om, waarna je de cup opnieuw in kunt brengen. Zo heb je maar één product nodig voor je hele menstruatie.
Stinkt het? Zolang bloed in je lichaam zit (in de menstruatiecup dus bijvoorbeeld) gaat het niet stinken. Pas op het moment dat het je lichaam verlaat en opdroogt, kan het gaan ruiken. Een menstruatiecup wordt door veel vrouwen dus juist als heel hygiënisch ervaren.
Soms helpt het om een been hoger te plaatsen of door de hurken.Pers licht mee met je bekkenbodemspieren, zodat de cup iets lager komt. Let op: Het is noodzakelijk dat de cup er altijd wordt uitgehaald na 8 uur. Raadpleeg je huisarts wanneer je niet in staat bent de menstruatiecup zelf te verwijderen.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt. Dit komt maar zelden voor.
Als een menstruatiecup niet openklapt nadat je ze ingebracht hebt, wordt het niet vacuum en heb je lekken. Het bloed kan er langs lopen. En dat is niet de bedoeling. De cup klapt niet open als je hele stevige bekkenbodemspieren hebt of als je gespannen bent.
Meestal is het voldoende om de cup 2-3 keer op een dag te verschonen. De cup kan tot ongeveer 12 uur ingebracht blijven zonder lekkages of andere problemen. Dat betekent dat je hem in ieder geval 's ochtends en 's avonds verschoont. Als je het prettig vindt, kun je hem ook 's middags verschonen.
Dat kan!Vergeet alleen niet om je maandverband voor het zwemmen te vervangen met een tampon of menstruatiecup. Zodra je uit het water komt kun je het weer verwisselen met een nieuw maandverbandje.
Het is geen probleem om te plassen met een tampon in. Je plas komt namelijk uit je plasbuis, wat een klein gaatje voor je vagina is. Dus plassen zal je tampon niet doorweken. Wel kun je eventueel het touwtje naar de zijkant schuiven, zodat het niet nat wordt.
De Mooncup is gemaakt om mee te nemen op reis.
Wanneer u weinig bagage wilt meenemen, is het vervelend dat uw voorraad tampons of maandverband veel plaats inneemt. In plaats daarvan kunt u nu één menstruatiecup meenemen. De Mooncup is herbruikbaar, draagbaar en neemt bijna geen plaats in in uw bagage.
Hoe ziet een menstruatiecup eruit? Je hebt 'm vast weleens voorbij zien komen, de menstruatiecup. Zo niet: het is een vrij klein kuipje – meestal van medisch siliconen – met aan het uiteinde een soort staafje. Je hebt ze in verschillende merken, kleuren én maten.
Bij een erg gevoelige blaas of vagina, en bij een lage spierspanning: Ben je erg gevoelig, ga dan voor een zo zacht mogelijke menstruatiecup, Claricup is bijvoorbeeld een hele fijne optie.
Je vouwt de cup in het midden samen en houdt de bovenkant van de cup met 1 hand vast. Vervolgens neem je een comfortabele positie aan, gehurkt of bijvoorbeeld op het toilet met een been omhoog. Vervolgens breng je de cup zo diep mogelijk in. Het is belangrijk dat de cup zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond zit.
Hoe vaak moet je een menstruatiecup uitkoken? Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken.
Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s'ochtends en s'avonds) legen of schoonmaken. De cup blijft comfortabel dragen een geeft geen geurtjes af. Menstruatiecups geven een veel beter comfort.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
Een vagina is erg flexibel. Ook beweegt de vagina mee met wat je erin stopt. Wanneer je een menstruatiecup inbrengt vouw je de cup dubbel, dan is die niet groter dan een tampon. Toch ervaren vrouwen een te grote mensturatiecup als oncomfortabel.
Van een warm bad word je heviger ongesteld
Die laag wordt niet dikker door een warm bad. Je verliest per saldo dus niet meer bloed. Dobberen in warm water – of een warme kruik op je buik leggen – kan wel helpen te ontspannen en menstruatiekramp te verminderen.
Tip: Oefen de eerste keer zittend op het toilet of liggend op bed met opgetrokken knieën. Gebruik eventueel een spiegel om te ontdekken waar je moet beginnen. De tampon zit diep genoeg als je van de buitenkant alleen nog het touwtje ziet zitten en geen last van hebt van de tampon.
Een menstruatiecup is vrij van schadelijke stoffen, en daarom een gezonder alternatief voor tampons en maandverband.
Een vrouw met een spiraal kan deze ook gebruiken. Een menstruatiecup is een andere mogelijkheid naast tampons en maandverband. Het is een bekertje van soepel, buigzaam materiaal. De cup kan in de vagina ingebracht worden om het menstruatiebloed in op te vangen.