Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Trek voorzichtig aan het koordje. Als de tampon beweegt wanneer je er voorzichtig aan trekt, dan moet je die vervangen. Beweegt hij niet, dan is het waarschijnlijk te vroeg.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren.
Huwelijk en maagdelijkheid
Als je geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad, ben je maagd. Maar of het maagdenvlies nog onbeschadigd is, of dat je gaat bloeden, dat weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren als je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.
Soms is het heel dun en soepel en soms is het veel dikker en stug. Bij zeer grote uitzondering is de opening zo groot als een speldenknop. Het maagdenvlies is dus iets geheel anders dan de spier die rond de vagina opening loopt en die je kunt aanspannen en ontspannen.
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers. Het kan soms helpen om een klein beetje te persen.
Als je je tampon in je vagina kunt voelen als je hem eenmaal hebt ingebracht, dan zit hij waarschijnlijk niet helemaal op de goede plek. Vaak is dat omdat je het er niet ver genoeg in hebt gedaan. Als dat het geval is, gebruik dan het touwtje om je tampon eruit te trekken en probeer het opnieuw met een nieuwe tampon.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja! De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
A: Blijf vooral rustig. Hoe meer je ontspant hoe makkelijker je de tampon eruit krijgt. Haal de tampon er met je vingers uit, pincet greep of zoek het lusje van Beppy en trek hem naar buiten. Lukt dit niet, probeer een vaginale douche zodat het zwaarder wordt.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Ben je vergeten tampons of maandverband in te pakken? Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt.
Om te checken of jouw tampon dit heeft, kun je letterlijk kijken of er een laagje om de tampon heen zit die je er af kunt pellen. Check dan ook gelijk het touwtje. Composteerbare tampons hebben geen met plastic versterk touwtje. Tampons die dit wel hebben kunnen niet volledig afgebroken worden.
En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug. Dit hoorde je misschien wel eens in de kleedkamers op school, maar is complete onzin. Wel kan de boel allemaal meer gaan ontspannen bij het gebrek aan activiteit. En zal je bij je volgende vrijpartij misschien wat meer gestimuleerd moeten worden.
Een maagdelijkheidstest is een test waarbij onderzocht wordt of een vrouw haar maagdelijkheid nog heeft. Vrouwen en meisjes worden hieraan soms onderworpen in die gevallen waarvoor het noodzakelijk wordt gevonden maagd te zijn.
Vooral mannen schamen zich ervoor als ze op een bepaalde leeftijd nog maagd zijn. Ze hebben schrik om afgewezen te worden en vinden het vaak moeilijk om contacten te leggen en een relatie aan te knopen. Als je het moeilijk hebt met je gevoelens hierover kan je met een seksuoloog praten.
Maagd tot het huwelijk
Een groot aantal jongeren streeft er naar maagd te blijven tot het huwelijk. Bijvoorbeeld vanwege cultuur, geloof of omdat ze er nog niet aan toe zijn. Omdat in veel Islamitische landen jongeren zeer jong trouwen is het daar niet zo moeilijk als hier. Of je echt wil wachten, bepaal je zelf.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.