Tips voor goudgele friet/patat: Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge).
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Frituren met zonnebloemolie zorgt ervoor dat je frietjes de perfecte gouden textuur hebben zonder teveel olie op te nemen . Om knapperige frietjes te maken, schil en snijd je je aardappelen in reepjes, week je ze in water om overtollig zetmeel te verwijderen en frituur je ze in hete zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn.
Hoe lekker het ook is, boter verbrandt veel sneller dan zonnebloemolie. En om te zorgen dat je aardappels lekker knapperig worden kun je ze het beste bakken op een hoge temperatuur. Ga dus voor een scheutje zonnebloemolie in het begin en voeg desnoods aan het einde nog een klontje boter toe.
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie, koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Zonnebloemolie heeft een rookpunt van 210°C, waardoor je deze olie kunt gebruiken om te bakken, braden en frituren. Met dank aan de neutrale smaak, is zonnebloemolie ook ideaal om te gebruiken in een zelfgemaakte dressing of mayonaise.
Geraffineerde pindaolie is de beste olie om te gebruiken voor het maken van frietjes. Je kunt ook koolzaadolie of saffloerolie gebruiken. Bovendien zijn restaurantfrietjes zo knapperig omdat ze onder andere continu oude olie gebruiken.
De meest voor de hand liggende optie is frituurolie: een mix van plantaardige oliën, goed bestand tegen hoge temperaturen. Een veilige en smakelijke keuze! Vast frituurvet is meestal gemaakt van zowel dierlijke vetten zoals ossewit of van plantaardige oliën zoals palmolie of kokosolie.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Oliën met een neutrale geur en smaak zijn geschikt om mee te frituren, zoals bijvoorbeeld sojaolie, zonnebloemolie of arachideolie (=pindaolie). Daarnaast is er ook speciale frituurolie verkrijgbaar. Dit is een mengsel van verschillende oliën. Oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Een neutrale smaak en een hoog rookpunt maken zonnebloemolie een favoriet in de keuken voor koken op hoge temperatuur. Een geweldige optie voor roerbakken , verhit de olie in een wok tot hij gloeiend heet is en kook de ingrediënten tot ze gaar en knapperig zijn, zoals in deze snelle roerbak met broccoli en rundvlees die in slechts 20 minuten klaar is.
Tips voor goudgele friet/patat:
Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Bij In-N-Out komen de frietjes van de beste, meest verse aardappelen. Ze worden rechtstreeks van de boerderij verzonden, individueel gesneden in onze winkels en vervolgens gebakken in 100% zonnebloemolie . Onze shakes zijn net zo authentiek — gemaakt met echt ijs. Bij In-N-Out is dat de enige manier waarop we ze ooit zullen maken.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Bak de frieten in kleine porties in ongeveer 5 minuten voor. Leg keukenpapier in een groot vergiet en laat de friet daarin uitlekken en afkoelen. Als de frieten helemaal afgekoeld zijn verhoog je de temperatuur van de olie naar 180 graden. Bak de frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Omdat deze frietjes op een hoge temperatuur moeten worden gebakken, is Golden Barrel Kokosnootolie de beste olie om ze in te bakken . Geraffineerde kokosolie heeft een hoger rookpunt (400 graden F) dan ongeraffineerde kokosolie (350 graden F), waardoor het een must is voor dit recept.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.