Allereerst: koop de geschikte aardappels, snijd ze in de gewenste vorm, leg ze even in HEET water, uit laten lekken en goed afdrogen en bakken in rijstolie. Even voorbakken, afkoelen en afbakken op 180 gr. Hoelang dat is hangt af van de hoeveelheid.
Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Extra vierge kokosolie is dé perfecte olie voor je frietjes. Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën. Maar zonnebloemolie moet hier niet voor onderdoen.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstzemelenolie is een goede bron van vitamine E. Het is ook een uitstekende bron van meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten (de "goede vetten"). Studies hebben aangetoond dat het consumeren van deze onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed kan verbeteren, wat uw risico op hartziekten en diabetes type 2 kan verlagen.
Zowel rijstzemelenolie als zonnebloemolie bieden gezondheidsvoordelen en kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Rijstzemelenolie heeft misschien een klein voordeel vanwege het antioxidantgehalte en het uitgebalanceerde vetprofiel, maar zonnebloemolie is ook een gezonde optie als het met mate wordt gebruikt .
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
Geraffineerde pindaolie is de beste olie om te gebruiken voor het maken van frietjes. Je kunt ook koolzaadolie of saffloerolie gebruiken. Bovendien zijn restaurantfrietjes zo knapperig omdat ze onder andere continu oude olie gebruiken.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Zowel rijstzemelenolie als olijfolie zijn gezond voor je. Maar rijstzemelenolie heeft meer antioxiderende activiteit dan olijfolie vanwege het hoge vitamine E-gehalte . Ook heeft rijstzemelenolie meer meervoudig onverzadigde vetten, terwijl olijfolie meer enkelvoudig onverzadigde vetten heeft.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
Er zijn veel verschillende soorten olie om mee te frituren, maar welke olie is gezond? Olijfolie is een van de meest gezonde vetten.
Net als andere plantaardige oliën bevat rijstolie vooral de goede onverzadigde vetzuren.Rijstolie heeft een heel hoog vitamine E-gehalte. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en ons weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.
De olie. Er is geen enkele olie die het beste is om in te frituren, hoewel plantaardige olie, koolzaadolie, zonnebloemolie en rijstzemelenolie allemaal goed zijn, omdat ze tot hoge temperaturen verhit kunnen worden zonder te verbranden . Hun neutrale smaken hebben ook geen invloed op de smaak van het eten.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Wat betreft de consistentie heeft zonnebloemolie een lichte en dunne textuur, waardoor het geschikt is om te frituren en bakken. Rijstzemelenolie heeft daarentegen een dikkere en meer hydraterende consistentie, waardoor het perfect is om te besprenkelen en te gebruiken als condiment.
Rijstzemelenolie levert gezonde vetten en een verscheidenheid aan andere voedingsstoffen . Eén eetlepel (14 ml) bevat 120 calorieën en 14 gram vet ( 1 ). Net als andere niet-tropische plantaardige oliën zoals koolzaadolie en olijfolie, bevat rijstzemelenolie hogere verhoudingen hart-gezond onverzadigd vet dan verzadigd vet.
Pindaolie is arm aan antioxidanten. Daarom is RBO een betere keuze vanwege het hoge rookpunt, de vetzuursamenstelling en de aanwezigheid van nutraceuticals.
Het ontparaffineringsproces, ook wel winteriseren genoemd, wordt veel gebruikt in de plantaardige-olie-industrie om wassen uit bepaalde oliën (zonnebloemolie en rijstzemelenolie) te verwijderen die ervoor zorgen dat de olie troebel oogt. Het is een vereiste om deze oliën te kunnen gebruiken voor levensmiddelen of andere toepassingen.