Sociaal gedrag en verzorging Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.
Let er vooral op dat je de vogel fysiek niet overal knuffelt, bijvoorbeeld op de rug, buik, en onder de vleugels is een zone om ver vanaf te blijven. Wat wel wenselijk is, is dat je de vogel overal mag aanraken.
Geef je vogel speelgoed
Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken. Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt. Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
Parkieten zijn muzikale dieren
Hoewel parkieten niet echt goed zijn in het voortbrengen van een melodie, zijn het toch hele muzikale beestjes. Ze zullen ophouden met het gene wat ze aan het doen zijn om naar de muziek te luisteren die u aan het spelen bent en proberen mee te doen.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen.Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen.
Hi, Hoe lang je jouw parkiet eruit laat kan natuurlijk varieren. Maar laat je vogel in ieder geval iedere dag even vliegen. En als je 'm de ene dag wat langer laat zitten is het niet zo heel erg als 'ie de andere dag weer wat sneller de kooi in moet; als je vogel maar even lekker kan rondvliegen!
Vervolgens heb je het luid gekras. Dit is een niet zo aangenaam geluid dat soms wat te luid kan zijn, je bent blij als de vogels weer stil worden nadien. Parkieten die een luid krassend geluidje produceren zijn boos.
Een maatje
Twee mannelijke grasparkieten zijn goed samen te houden. Ook een koppeltje grasparkieten (een man en pop samen) werkt over het algemeen goed. Echter 2 koppels of 2 poppen bij elkaar levert vaak problemen op. Beide combinaties worden dan ook afgeraden.
Een scherp klikkend geluid duidt op dat de vogel zich bedreigt voelt. Vaak strekt hij hierbij zijn nek en gaat een voet omhoog om zich te beschermen. Bij benadering van de vogel kan resulteren in bijten.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek waarover onlangs een artikel verscheen in Frontiers in Veterinary Science dat de tranen van dieren nauwelijks verschillen van die van ons.
Een parkiet kun je het beste leren praten als het stil is in huis. Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond.Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Na jarenlang fokken zijn de diertjes behoorlijk aangepast aan het leven in gevangenschap. Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren.
Een touw om in te klimmen is altijd een favoriet van parkieten, zowel verticaal als horizontaal opgehangen (idealiter allebei). Het touw moet stevig zijn en zonder losse draden. Hierin zouden tenen en snavels verstrikt kunnen raken. Door ze aan het dak van de kooi te hangen fungeren ze tevens als schommel.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Slim is sexy, bij grasparkieten althans. De vrouwtjes vallen niet op kleurrijke veren of op spierbundels, maar op intelligentie. Mannetjes worden aantrekkelijker wanneer ze hebben laten zien hoe goed ze kunnen nadenken, blijkt uit experimenten van de Universiteit Leiden.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Geef uw parkiet gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv.Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel.