Toelichting De schouder maakt geen deel uit van de arm bij het bepalen van hands. Het is daarom een deel van het lichaam waarmee een geldig doelpunt kan worden gescoord en daarom moet dit worden meegenomen in het beoordelen van buitenspel.
Hands wordt meestal niet bestraft, wanneer het wordt aangeschoten. Dat wil zeggen dat de speler, wiens arm of hand de bal heeft aangeraakt, bijna onmogelijk hands had kunnen voorkomen.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat.
WANNEER BESTRAFFEN ? WANNEER GEEL OF ROOD ? Het belangrijkste is dat er pas sprake is van 'hands' als de bal opzettelijk met de hand of arm wordt gespeeld. Dit geldt uiteraard niet voor de doelman in zijn eigen strafschopgebied.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt. Een voetbalelftal heeft altijd één doelman in het veld staan.
Wordt de bal opzettelijk met de hand gespeeld en wordt daarmee een scoringskans ontnomen aan de aanvallende partij, dan volgt een dubbele sanctie: een rode kaart en een penalty. Overigens kan ook een rode kaart worden toegekend voor hands buiten het strafschopgebied wanneer hiermee een scoringskans wordt ontnomen.
Een doelpunt vier je als team, behalve de keeper. Deze clown rent vaak als een gek in zijn doelgebied om een treffer te vieren. Of ze gaan van gekkigheid in hun eigen gebiedje op de grond liggen rollen. Eigenlijk is dit puur een schreeuw om aandacht, aandacht die ze overigens nooit krijgen.
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.
De ideale lengte voor een doelman is 1.85 meter."
Bij een strafschop moet de keeper officieel op de doellijn staan, maar die regel werd nauwelijks gehandhaafd. Tot een recente aanscherping, die de strafschop flink zal veranderen – ten nadele van de doelman.
Een hoekschop, ook wel een corner genaamd, wordt toegekend wanneer de verdedigende partij de bal over hun eigen achterlijn schiet. De corner wordt gegeven door de scheidsrechter en een speler hervat via deze manier het spel.
De strafschop dient altijd naar voren te worden geschoten. De nemer mag de bal niet voor een 2e keer raken totdat een andere speler de bal heeft geraakt. De bal moet stil liggen op de penaltystip voordat deze genomen word. Overige spelers mogen pas inlopen op het moment dat de bal is geraakt.
Neres ontsnapte niet aan rood, nee, het is volgens de nieuwe regelgeving ook helemaal geen rood. Wij verzinnen dit niet, dit zijn de woorden van de scheidsrechterscoördinator van de KNVB. Natrappen mag tegenwoordig, als je het maar zachtjes doet. Dan volgt hooguit geel.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken. Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld.
De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen.
Kan een keeper een doelpunt scoren door de bal rechtstreeks vanuit zijn/haar strafschopgebied in de tegenstander hun goal te gooien? Antwoord: Neen, de scheidsrechter kent dan een doelschop toe aan de tegenstander.
De exacte regel is om max. 6 seconden de bal vast te houden. Maar dat moet je met een korreltje zout nemen, het gaat er meer om in welke fase van de wedstrijd het is en of de keeper het meerdere keren doet. Als er voor de scheids voldoende aanleiding is fluit hij dan.
Het kleine veld zorgt ervoor dat er vaker doelpogingen worden ondernomen die de keepers moeten verwerken. Om dit te vergemakkelijken hebben keepers vaak hun vingers afgeplakt in plaats van handschoenen te dragen. De keeper voetbalt daarnaast ook vaak mee.
In het doelgebied (op 5 meter van de achterlijn, bij de positie van het doel) mag de keeper niet worden aangevallen. Op de hoekpunten van het gebied mag via een achterbal de bal weer in het spel worden gebracht. Op 11 meter van het midden van het doel is de penaltystip. Vanaf die stip worden de penalties genomen.
Een strafschopgebied is in het voetbalveld een gebied van 16,5 (18 yard) bij 40,3 meter, dat voor beide doelen gepositioneerd is. De naam verwijst naar de mogelijkheid voor de scheidsrechter om een strafschop te geven voor de aanvallende partij.
Als een speler een bal van een tegenstander per ongeluk van richting verandert, dan heft hij niet zoals het afgelopen voetbaljaar buitenspel op. De KNVB werd net als alle andere nationale voetbalbonden pas vorige week woensdag door de FIFA geïnformeerd over de nieuwe maatregel.