Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Eens je het vliesbehang een grondlaag hebt gegeven, kan je afwerken met een muurverf naar keuze zoals Bossflow Mat, Boss-one Silk of Bolatex.
Renovlies behang is van nature al glad en egaal en daarom eenvoudig te overschilderen. De eerste stap is het kiezen van een verf op waterbasis om renovlies te verven. Een geschikte muurverf hiervoor is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen. Het is daarbij aan te raden de eerste laag voor tien procent met water te verdunnen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden. Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn. Als dat niet het geval is, is er kans dat het behang gaat loslaten na het verven met latex.
Glasvezelbehang wordt niet behandeld met standaard muurverf, maar moet met speciale verf behandeld worden. De beste optie om glasvezelbehang te schilderen, is door standaard muurverf te laten mengen met een latexverf in de gewenste kleur die je jouw muren wil geven.
Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten.
Wil je renovlies afwerken met een andere kleur? Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Vooral bij glasvlies behang geld dat dit strak aangebracht moet worden. Putjes of bobbels lijken vaak niet meer zichtbaar als het glasvliesbehang is aangebracht. Pas als je gaat verven worden ze weer zichtbaar. Gebruik je verf op waterbasis, dan kan dit er voor zorgen dat de behang loslaat.
Ga je glasvezelbehang, vliesbehang of vinyl behang verwijderen? Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen.
Vliesbehang heeft zoals de naam het zegt een vlieslaag, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort is erg stevig, scheur- en krimpvast én makkelijk afwasbaar. Vliesbehang is wel minder sterk dan vinyl behangpapier. Je gebruikt bij het reinigen dus best een zachte spons of licht vochtige doek.
Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk. Gebruik voor het behangen van vliesbehang uitsluitend speciale behanglijm voor vliesbehang.
Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.
Verf eerst de hoeken en randen met een kwast. Pak daarna de verfroller om te verven over de rest van het behang. Rol eerst in verticale banen, vervolgens in horizontale banen en dan weer in verticale banen. Stop niet abrupt maar probeer de banen mooi in elkaar over te laten lopen.
Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper.
In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.
Als u toe bent aan een nieuwe kleur kunt u glasvezelbehang en glasweefselbehang prima overschilderen. Dit kan tot wel 15 keer. Na 15 keer overschilderen is het meestal nog steeds prima mogelijk om het het behang te schilderen. U ziet dan alleen eventueel design iets minder goed.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Lichtere soorten vliesbehang kunnen transparant zijn, waardoor je je muur erdoor ziet. Vermijd je liever het zicht van cementplekken, bijwerkplekken van muurvuller en dergelijke? Gebruik dan een dikker vliesbehang of voorzie je muur van een laagje muurverf voor je het dunne vliesbehang aanbrengt.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Renovliesbehang is gemiddeld 30% goedkoper dan je huis laten stucen. Dit komt vooral omdat behangen veel sneller gaat dan stucen.