Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
De eiwitkristallen ontstaan na 8-10 maanden rijpen. Tijdens de rijping komen aminozuren en calcium vrij die de eiwitkristallen vormen. De eiwitten krijgen een hartige bouillon-achtige smaak dat de kaas pikanter maakt. Door de rijping droogt de kaas in en wordt op die manier pikanter van smaak.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Hoe kaas bewaren: 3 tips
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
Goudse kaas, zoals Weydeland Kaas, kun je (bij een open verpakking) circa 3 weken bewaren in de koelkast. Als de kaas gevacuümeerd is, dan kun je ze tot wel 4 maanden bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de kaas in te vriezen, dan is die 8 maanden houdbaar.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
De kaas bereikt zijn optimale smaak na een rijping van 6 tot 12 maanden. Rode Cheddar heeft een roodachtig oranje gekleurde schil. Wij snijden uw kaas vers van het mes en verpakken deze zorgvuldig in vacuümverpakking. Eenmaal vacuümverpakt blijft de kaas maar liefst 7-8 weken vers.
Heb je een blok kaas over? Dan kun je alles raspen en in de diepvries bewaren.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog." Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af."Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant. Komt daarbij dat de temperatuur van veel koelkasten wel eens durft te schommelen.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Goudse kaas kan goed buiten de koelkast bewaard worden. Als de kaas warm, 'zweterig' of zacht bij u afgeleverd wordt kunt u de kaas eenvoudig in de koelkast leggen en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal niet ten koste gaan van de kwaliteit en/of de smaak van de kaas).
Als we de site Bon Appetit mogen geloven, kun je een stuk kaas zo'n 4 uur buiten de koelkast laten liggen. In dit tijdsbestek hebben bacteriën namelijk nog niet echt de kans gekregen om zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij goed blijft.
Kaas bewaar je bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast, zegt het Voedingscentrum. Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden.
Schimmel is te herkennen aan witte, groene of blauwe pluisjes. De schimmel kunt u wegsnijden en de kaas kunt u gewoon consumeren. Let op! Kaas heeft ook vaak witte puntjes.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Twee belangrijke biologische stappen in de kaasproductie zijn de activiteit van melkzuurbacteriën en chymosine. Beide biokatalysatoren worden bewust tijdens het proces toegevoegd. Het beheersen van de kaasproductie met behulp van bacteriën en enzymen maken het tot een biotechnologisch proces.