Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Wanneer de spinazie verlept of verkleurt is of een zure geur verspreidt, dan kun je de spinazie niet meer eten.
Bladgroenten
Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben een bittere smaak nadat ze zijn verlopen , zegt Byrne, en als je een salade maakt met de verlopen groenten, loop je het risico op een voedselgerelateerde ziekte. Als je groenten bijna verlopen zijn, gebruik ze dan in een recept voor een groene smoothie.
Om te weten of rauwe spinazie nog goed is, kun je kijken naar de bladeren. Wanneer ze een andere kleur krijgen, slap worden of een zurige geur krijgen, kun je ze beter niet meer eten. Wil je rauwe spinazie invriezen? Zorg dan dat je ze vooraf eerst kort blancheert (verhit) in een pan.
Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Hoe lang is spinazie houdbaar? Goed verpakte, onbeschadigde spinazie die in uw groentelade wordt bewaard, kan ongeveer een week houdbaar zijn. Maar het is altijd aan te raden om bij verse producten te kopen wat u nodig hebt, zo dicht mogelijk bij de dag dat u het nodig hebt.
Het is oké als je spinazie vol zit met gruis, maar het is niet oké als je aankoop geel begint te worden of zuur begint te ruiken . Je wilt groene bladeren en stengels, stevig en rechtop. Sla alles wat slap of papperig is over.
Helaas is er niet veel dat je kunt doen als spinazie eenmaal bedorven is. Als je de zak opent en de bladgroente is verwelkt en er een slijmerige rest is ontstaan, eet het dan niet .
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen, bijvoorbeeld door de pan of het bakje in een laagje koud water te zetten. Bewaar het daarna in de koelkast bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
De meeste pesticiden die op conventionele spinaziemonsters worden aangetroffen, zijn door de EPA als legaal en veilig aangemerkt .
De TGT-datum wordt het beste uitgedrukt met de zinsnede 'consumeren tot' en staat op alle verse producten zoals yoghurt, fromage blanc, etc. Na deze datum is het product niet meer geschikt voor consumptie en mag het niet meer verkocht worden .
De houdbaarheidsdatum is de door de fabrikant aanbevolen datum waarop u de crème moet gebruiken. Opslag en behandeling maken een verschil en kunnen de houdbaarheid van de crème verkorten of verlengen. Als bedorven slagroom wordt geconsumeerd, kan dit voedselgerelateerde ziekten veroorzaken, zoals E.coli .
Plantaardige olie heeft vaak een houdbaarheidsdatum in plaats van een vervaldatum. Als u uw plantaardige olie na de houdbaarheidsdatum gebruikt, is deze niet op zijn best, maar is deze nog wel bruikbaar . Als u de tekenen hebt opgemerkt dat de olie is bedorven, zoals een donkerdere kleur en schuimvorming op het oppervlak, dan is het tijd om deze weg te gooien.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt houdbaar. In feite blijven ingeblikte goederen jarenlang houdbaar, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwellingen). Verpakte voedingsmiddelen (ontbijtgranen, pasta, koekjes) blijven veilig na de 'ten minste houdbaar tot'-datum, hoewel ze uiteindelijk muf kunnen worden of een vreemde smaak kunnen krijgen.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig.
Verpakte groenten (sla, spinazie, boerenkool, etc.) blijven doorgaans 3-5 dagen na de datum goed als ze ongeopend zijn. Na opening moeten ze binnen 1-2 dagen worden gegeten . De meeste onverpakte sla/andere groenten blijven 1-2 weken na aankoop in de koelkast houdbaar. Spinazie, snijbiet, boerenkool, etc. kunnen ook 10-12 maanden worden ingevroren.
Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door.Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Vocht is de vijand.
Te veel vocht is de belangrijkste factor waardoor spinazie in uw koelkast bederft . De sleutel tot het voorkomen van verwelking is het verminderen van overtollig vocht, dus bewaar verse spinazie ongewassen en spoel het alleen vlak voor gebruik af als u van plan bent het vers te eten.
Hoe vaak kun je spinazie opwarmen? Je kunt spinazie nog een keer opwarmen. Wel belangrijk: laat restjes zo snel mogelijk afkoelen en bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Zo geef je bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Lees hier meer manieren hoe je spinazie kan bereiden.
Omdat bladgroenten vaak rauw gegeten worden, kunnen ze een bron van voedselvergiftiging zijn .
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Ze blijven ongeveer een week goed. Als ze lichter groen of geel beginnen te worden, zijn ze bitterder dan toen je ze kocht .