Bij een juiste dosering en correct gebruik van schildklierhormoonvervangende medicatie de meeste mensen zonder schildklier een volkomen normaal leven leiden.
Maar je kan toch niet leven zonder schildklier? “Je kan wel zonder, zolang je je dosis hormoon krijgt. Dát is van levensbelang, niet de klier op zich. Net zoals je ook niet zonder insuline of bijnierhormonen kan.
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij een operatie aan de schildklier een kans op complicaties aanwezig, bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties van een schildklieroperatie mogelijk.
Bij een daling van het kalkgehalte krijgt u kalktabletten mee. Te veel schildklier weggehaald. Als er teveel schildklierweefsel is weggehaald, is er onvoldoende weefsel over om nog genoeg schildklierhormoon aan te kunnen maken. Dit kan klachten veroorzaken als snelle vermoeidheid, traagheid en kouwelijkheid.
Toch kan het restant van de schildklier ook weer gaan groeien, waardoor in de loop van enkele jaren er weer een overproductie van schildklierhormonen kan ontstaan.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
Regelmatig treedt na de operatie wat zwelling van het operatiegebied voor. Dit komt door een ophoping van bloed en wondvocht en verdwijnt over het algemeen spontaan na enkele dagen tot weken. De wond geneest snel en meestal met een (na enkele maanden) nauwelijks zichtbaar litteken.
Gespecialiseerd in schildklieraandoeningen
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van schildklieraandoeningen.
Stop nooit met levothyroxine zonder overleg met een arts. Als de schildklier geen of weinig hormoon maakt, heeft het lichaam snel een tekort. Dat is schadelijk voor de gezondheid. U kunt er erg ziek van worden.
Voeding rijk aan selenium
Een gemiddelde paranoot bevat al snel 50 microgram selenium. Met vier paranoten per dag verhoog je eenvoudig je selenium inname wat je schildklier ten goede komt. Let wel op dat je niet dagelijks een hele zak leeg eet want dan riskeer je een selenium vergiftiging.
Gezonde vetten dragen bij aan een goede schildklierfunctie. Één goede eetlepel per dag en je hebt al een groot deel binnen van wat je nodig hebt! Volkorenproducten – Zoals volkorenpasta, brood en rijst. Behalve een goede bron van vezels, bevatten ze alle mineralen die schildklierhormonen zo graag gebruiken.
In het geval van schildklierkanker kiest de arts er vaak voor de schildklier helemaal te verwijderen. Bij een knobbel in één helft van de schildklier wordt alleen die helft weggehaald. De schildklieroperatie vindt onder algehele narcose plaats.
Het lichaam kan dus best een poosje zonder schildklierhormoon, maar zeker niet te lang. Door een steeds verder dalende schildklierhormoonspiegel in het bloed ontstaan er toenemende klachten van hypothyreoïdie, zoals bijvoorbeeld kouwelijkheid, een vertraagde hartslag, obstipatie en traagheid in bewegen en denken.
Een niet goed werkende schildklier, die zich vaak uit als een struma, is wereldwijd een ernstig en niet onderkend probleem. Bij een struma (krop) is de schildklier vergroot, wat voelbaar en/of zichtbaar is in het halsgebied.
De endocrinoloog bepaalt of een operatie nodig is. In onderstaande gevallen kan het nodig zijn om de schildklier volledig of gedeeltelijk weg te nemen. De schildklier werkt te hard en produceert te veel schildklierhormoon. Medicatie kan de productie niet voldoende onderdrukken.
De schildklier maakt te veel schildklierhormoon aan, wat kan leiden tot vermageren, een te snelle hartslag en hoge bloeddruk, een overdreven warmtegevoel, diarree en beven.
Bij TSH-waarden van 5-15 mE/l kan er in enkele gevallen centrale hypothyreoïdie bestaan of het 'sick euthyroid syndrome'.
Na enkele maanden moet de behandeling met schildklierhormoon worden gestopt. Ongeveer zes weken later moet bloed worden afgenomen om te kijken of de schildklierfunctie volledig is hersteld. De meeste patiënten genezen binnen drie tot zes weken, soms duurt het enkele maanden, slechts zelden langer.
Het kan invloed hebben op je cognitie, concentratie, humeur, geheugen en emoties. Dus wanneer uw schildklierhormonen uit balans zijn, kunt u dat ook zijn en kunnen er hersenspinsels en geestelijke problemen ontstaan.
Pas na een aantal weken merkt u dat de pillen met schildklier-hormoon helpen. Het zoeken naar de beste hoeveelheid schildklier-hormoon kan maanden duren, want dat verschilt per persoon: U krijgt een bepaalde hoeveelheid schildklier-hormoon. 6 weken later bespreekt u uw klachten en wordt uw bloed gecontroleerd.
Om je schildklier gezond en in balans te houden, is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.