PUR wordt in lagen van max. 4 cm gespoten (volgens voorschriften). De verschillende lagen worden meteen na het afkoelen op elkaar gespoten en zijn bijna onmiddellijk beloopbaar.
PIR isolatieplaten zijn behoorlijk drukvast, oftewel, er kan op gelopen worden tijdens het plaatsen. Permanente druk op deze platen is echter geen goed idee. Alles staat of valt met een goede drukverdeling. U kunt bijvoorbeeld prima OSB platen of EPDM dakbedekking op de PIR dakisolatieplaten plaatsen.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
Het is een polymeer en een soort thermohardend plastic. De stof kan meestal niet op een hoogwaardige manier gerecycleerd worden en vergaat vrijwel niet. Dat maakt PIR een bron van microplastics in de omgeving, met name bij het zagen komen veel stofvormige plastic deeltjes vrij.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Een houten vloer is niet met alle PIR platen te isoleren vanwege het ademende karakter van hout. Wel is het mogelijk om een houten vloer van boven te isoleren met onze speciaal verlijmde PIR + spano vloerplaten. Deze zijn daarnaast ook geschikt voor een betonvloer.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie? Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
PIR vloerisolatie
Bij toepassing van vloerisolatie (of kruipruimte-isolatie) wordt de PIR-plaat met de onderzijde van de vloer verbonden. Heb je geen kruipruimte en wil je de vloer isoleren, dan is PIR ook een goede keuze, omdat je een relatief dunne PIR-plaat kunt gebruiken om tot een goede isolatie te komen.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
De voordelen van PIR isolatie
PIR isolatieplaten zijn zeer gemakkelijk om te snijden en te verwerken, omdat ze zo licht zijn. De goede thermische werking van PIR isolatieplaten heeft een gunstig effect op uw energieverbruik. De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Verschillende soorten pir/pur
Zoals bovengenoemd is het pur aan te brengen door het te spuiten, dus vloeibaar, of door pir platen aan te brengen. U kunt de kruipruimte isoleren met pur op de manier zoals u dat wilt. De hardschuimplaten kunnen bijvoorbeeld in pakken gekocht worden.
Wat maakt purschuim giftig? Bij het mengen, aanbrengen en uitharden van purschuim komen verschillende chemische stoffen vrij. De belangrijkste en daarmee de gevaarlijkste stof die daarbij vrijkomt is isocyanaat. Het is al langer bekend dat er bij het aanmaken van purschuim giftige stoffen vrijkomen.
Bij het bouwen of renoveren van een hoogwaardige bouwschil zijn er eigenlijk vier hoofdsoorten hardschuimpanelen waaruit u kunt kiezen: polyisocyanuraat bekend als polyiso (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), geëxpandeerd polystyreen(EPS) - vaak piepschuim genoemd en PUR / polyurethaan (verouderde versie van PIR).