Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype. Je kan niet op een bepaald moment hoogsensitief worden als je het voorheen niet was. Het verdwijnt ook niet. Je kan je wel bewust worden van je hoogsensitiviteit en jouw 'handleiding' leren kennen.
HSP'ers worden met hoogsensitiviteit geboren. Het is dus een karaktereigenschap, die overigens ook veel positieve kanten heeft. Klachten met betrekking tot hoogsensitiviteit kunnen door de jaren heen wel verergeren, zeker als je de signalen negeert en te weinig rust neemt om te 'ontprikkelen'.
Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Op het moment dat je het gevoel hebt dat je bijgeslapen bent, doe er dan alles aan om deze fundamentele zelfzorg strategie erin te houden. Zet je grenzen strakker neer. Creëer een leven voor jezelf waarin je genoeg slaap krijgt. Slaap niet langer dan 2 avonden achter elkaar minder dan 8 uur per nacht.
“Ik heb last van harde geluiden, geuren, fel licht, labels in kleding enz.” HSP coach Maaike Kruijsen: Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zie je vaak bij hoogsensitiviteit en is een van de bekende HSP problemen. Hoewel de één hier meer last van heeft dan de ander.
Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.
Kan je van hoogsensitiviteit afkomen? Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert of extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf. Wel kun je leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.
Hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. “Net zoals de kleur van je ogen, haar of huid kan je niet kiezen of je het hebt of niet”, vertelt Annelies Quaegebeur, coach bij A-Lissome. Prikkels komen harder of heftiger binnen.
Overprikkeling en hoogsensitiviteit
Als je hoogsensitief bent komen prikkels meer en harder bij jou binnen en beleef je ze intenser. Daarnaast is het voor jou moeilijker om prikkels te filteren; er komt van alles tegelijkertijd binnen en je moet al die prikkels verwerken. Hierdoor kun jij sneller overprikkeld raken.
Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn.
Kortom, medische diagnoses worden gesteld om een ziekte of stoornis vast te leggen en aangezien hoogsensitiviteit geen stoornis is, zijn er ook geen officiële testen voor een diagnose.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
In het algemeen blijven HSP'ers moeilijk bij hun waarheid omdat ze harmonie willen bewaken, en hierdoor kunnen ze niet goed grenzen aangeven. Als je een sterke relatie wil, is het dus ten eerste belangrijk dat jij jouw waarheid kent, en daarin krachtig bij jezelf blijft.
Als je hooggevoelig bent, ben je het je hele leven. Het is erfelijk. Vaak herkennen ouders het bij hun kind en dan pas bij zichzelf. Het is niet zo dat er meer vrouwen dan mannen hooggevoelig zijn.
De oermens 'werkte' maar zo'n 20 uur per week en in sommige culturen is het gebruikelijk maximaal vier uur per dag te werken. Werk als HSP ook minder uren per week dan de vaste 40 uur. Zo zorg je ervoor dat je talenten optimaal tot zijn recht kunnen komen. En je collega's je niet meer kwijt willen.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je maakt tot wie je bent. Het is dus geen aandoening, handicap of stoornis.
Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld.
Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen. In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed.
Hier wringt het schoentje voor de eerste keer: Hoogsensitiviteit is geen stoornis, geen aandoening of ziekte! Je kan dus geen briefje krijgen van je dokter dat je omwille van je hoogsensitiviteit thuis 'ziek' mag blijven.
Een hoog sensitief persoon is gevoelig voor prikkels van de omgevingsfactoren.Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Niet te verwarren met angst. Indien een hooggevoelig persoon wordt bekeken, gemeten of wordt geëvalueerd dan functioneert hij niet voor 100%.
Bij hoogsensitieve personen komt alle informatie dieper binnen en deze wordt ook intenser verwerkt. Daarom ga je als hoogsensitief persoon intenser over alles nadenken. Dit betekent helaas ook dat je vaak piekert en gevoeliger bent voor angsten.