Alopecia universalis, het meest gevorderde stadium van alopecia areata, treedt meestal op latere leeftijd op en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De aandoening leidt tot volledig haarverlies over het hele lichaam en wordt veroorzaakt door een mutatie in de chromosomen bij de geboorte.
Soms kan het leiden tot volledig verlies van haar op de hoofdhuid (alopecia totalis) of, in extreme gevallen, het hele lichaam (alopecia universalis). De aandoening kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en geslacht, hoewel de meeste gevallen zich voor de leeftijd van 30 jaar voordoen.
Alopecia begint meestal met een kleine, gladde kale plek op het hoofd. De haaruitval kan onregelmatig blijven of zich verspreiden tot al het haar op de hoofdhuid is uitgevallen.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Soms gaat het om een klein kaal plekje in bijvoorbeeld de baard, het kan echter ook grote kale plekken op het hoofd veroorzaken.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
Hoe lang duurt Alopecia diffusa? Voor zowel acute als chronische Alopecia diffusa geldt dat de haargroei zich spontaan kan herstellen. In de acute vorm vaak al binnen enkele maanden. Blijft de haaruitval langer bestaan, dan kunnen er ook jaren voorbijgaan voordat de haargroei zich herstelt.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij de afweer van het lichaam verstoord raakt. In principe protesteert het afweersysteem en keert het zich tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Ketoconazol shampoo kan door uw dermatoloog worden voorgeschreven als behandeling tegen haaruitval die wordt veroorzaakt door Alopecia androgenetica. Het product kan door mannen en vrouwen worden gebruikt.
Heeft of krijgt u kale plekken? Dit hoeft niet te betekenen dat er geen werkende haarzakjes meer aanwezig zijn in uw hoofdhuid. Stem cell hair treatment is een nieuwe techniek die speciaal is ontwikkeld om de eigen haren weer te laten groeien. Zelfs als de kale plek er al jaren zit (tot maximaal vier jaar).
Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.
Het medicijn Xeljanz is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) enkel erkend bij reumatische artritus. Alopecia Areata is een complete andere aandoening en studie zal uitwijzen of het middel geschikt én veilig is voor gebruik tegen Alopecia Areata. Xeljanz is al eerder goedgekeurd door de FDA.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Bij mannen begint alopecia androgenetica aan de voorkant van hun hoofd. Ook ontstaan er kale plekken aan de zijkanten van het hoofd. Daarna wordt het hoofd bovenop steeds kaler tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over.
Alopecia areata treedt aanvalsgewijs op. Dikwijls merkt degene die het betreft zelf niets van haaruitval, maar worden de kale plekken ontdekt door de kapper, familieleden of vrienden. In de meeste gevallen ziet men spontaan herstel van de haargroei binnen enkele maanden tot jaren.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
BaldBooth is vooral een lollige app. Je maakt een foto van iemand en de app laat zien hoe diegene er uit ziet met een kale kop. In de app maak je een foto. Je ziet een omtrek van een hoofd en een lijn voor de hoogte van de ogen.
Naast ontstekingsremmers hebben sommige vormen van haarverlies dan weer baat bij zogenaamde lasertherapie. Dermatologen kunnen ook wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen als Finasteride, Minoxidil en Dutasteride voorschrijven.
Iedereen kan helaas met deze vorm van haarverlies te maken krijgen, mannen, vrouwen, jong en oud. Alopecia kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn ziekte, medicijnen, stress, ontregeling van de hormoonhuishouding, erfelijke aanleg en ouderdom.