Maar het is ook mogelijk om molton hoeslakens te kopen voor je hoofdkussens, om deze te beschermen tegen het vocht van de nacht. Ga dus eerst na waar je precies een molton voor wilt hebben. Aangezien je iedere nacht op deze molton slaapt is het wel een prettig idee als deze zo natuurlijk en onbehandeld mogelijk is.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een molton geen stof maar een techniek. Die techniek is het 'ruwen' van bijvoorbeeld katoen of polyester. Hierdoor voelt de stol zachter aan dan een normaal hoeslaken. Daarnaast heeft een molton hoeslaken veel betere vocht regulerende eigenschappen.
Een matrasbeschermer (molton) absorbeert vocht en is vaak anti-allergisch. Bovendien verhoogt een molton het slaapcomfort. Het is dus zeker aan te raden om naast een goed hoeslaken ook zeker een molton in huis te halen!
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Deze Cinderella Topper Molton is de beste matrasbeschermer op de markt. Voor de meesten is een matrasbeschermer van molton een goede keuze. Dit komt omdat molton matrastoppers zeer absorberend en duurzaam zijn. Dit molton hoeslaken van Cinderella is gemaakt van 50% katoen en 50% polyester.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.
Het algemeen advies is om je molton/matrasbeschermer iedere maand te wassen, in de zomer ook vaker dan in de winter.
Hoeslakens en molton matrasbeschermers
Altijd voor gebruik wassen op 60 graden! Hiermee voorkom je de kans op pilling. Sorteer je was op kleur en wasvoorschrift.
Voor mensen die het snel warm hebben in bed raden wij een Clima molton aan. Clima molton is gemaakt van Tencel. Tencel is een natuurlijke vezel die erg goed ventilerend is. Dit materiaal is verkoelend in de zomer maar ook ideaal voor matrassen die warm aanvoelen of minder goed ventileren.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
Een molton hoeslaken kan veel vocht absorberen en zal uw matras in de meeste gevallen voldoende beschermen, maar soms is een geheel waterdicht hoeslaken net dat stapje extra dat nodig is voor een comfortabele en droge nachtrust.
Een hoeslaken beschermd je matras niet voldoende tegen vocht waardoor je matras niet de nodige bescherming krijgt tegen nachtelijk zweten en andere ongelukjes die in bed kunnen gebeuren. Een molton wordt met een speciale techniek bewerkt waardoor de stof beter absorbeert. Deze techniek noemen we moltoneren.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
rug- en schouderklachten
De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Het korte antwoord op deze vraag: Nee, het is niet gezond om op een matras op de grond te slapen. Dit heeft alles te maken met ventilatie. Tijdens je slaap verlies je vocht door transpiratie. Een bedbodem zorgt ervoor dat het matras goed ventileert.