De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Sinds 2013 geldt dit voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. In de praktijk blijkt wel dat leerlingen van het voortgezet onderwijs toch een paar dagen eerder klaar zijn, dan de kinderen van het basisonderwijs.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Alleen in zeer bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken.
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
Evenwichtige verdeling schoolvakanties
Dit betekent dat er meestal na 7 à 8 weken school een vakantie is. Eindigt bijvoorbeeld de zomervakantie in uw regio laat (eind augustus of begin september)? Dan zal in die regio de herfstvakantie meestal ook later beginnen.
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Vakantiedagen leerlingen voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs is het maximum aantal vakantiedagen 55. Daarnaast krijgen leerlingen 12 roostervrije dagen en 4 vrije feestdagen.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
De zomervakantie (de grote vakantie) bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw. De vakantie is onder andere ontstaan door de hitte en de wens voor meer vrije tijd. Veel mensen vonden een lange vakantie een goede oplossing om kinderen en leraren tijd te geven om uit te rusten van het schooljaar.
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
De zomervakantie vindt plaats in de maanden juli en augustus. In Nederland krijgen leerlingen zes weken vakantie; dit geldt ook in Caribisch Nederland. De overheid heeft de vakanties gespreid over drie regio's: Noord-, Midden- en Zuid-Nederland.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Dagennorm voortgezet onderwijs
De middelbare school moet per jaar ten minste 189 dagen onderwijs geven. De medezeggenschapsraad op school moet vooraf instemmen met de planning van de dagen waarop er geen onderwijs is.
Hoe overleef ik het jaar 2000? Rosa brengt oud en nieuw door bij haar vriendje Jonas, die op een boerderij in Limburg woont. Jonas' vader heeft zo zijn eigen ideeën over het millenniumprobleem en is al maanden bezig zich erop voor te bereiden. Zijn vrouw en zoon vinden het allemaal maar grote onzin.
-taalgidsjes, survivalgidsen, een kookboek, spellen, schoolartikelen, (natuurlijke) lichaamsverzorgingsproducten en een tijdschrift. De Hoe overleef ik… -serie is verfilmd voor televisie en bioscoop en bewerkt als musical. Hoe overleeft Rosa in New York? is het eerste deel van de opvolger van de Hoe overleef ik…
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.
Het ministerie van Onderwijs schrijft 11 weken vakantie voor. Voor 2015 stond al in de cao dat je daarvan maximaal drie dagen kan worden teruggeroepen. Hierdoor kom je op een vakantie van 10,7 weken per jaar. Deze 10,7 weken per jaar blijven ook in de huidige regeling van kracht.
Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar. In het hoger onderwijs begint een studiejaar op 1 september en eindigt op 31 augustus.