Je begint met het leeg knijpen van de lijmflessen, daar roer je de scheerschuim doorheen. Zodra dit een geheel is nog een paar druppeltjes kleurstof en als laatste wat lenzenvloeistof zodat het allemaal aan elkaar gaat binden. Eventueel kan je er ook nog een schepje baking soda aan toevoegen als het te plakkerig wordt.
Men neemt de fles knutsellijm en doet de gehele inhoud in de kom. Vervolgens komt de scheerschuim om de hoek kijken. En de gouden regel is: hoe meer scheerschuim jij gebruikt, des te fluffier en zachter de slijm zal worden. Grofweg wil je net zoveel scheerschuim gebruiken als lijm.
Doe 2 eetlepels (15 gram) maïzena in je mengkom en meng alles ongeveer 10 seconden lang. De maïzena maakt het afwasmiddel dikker, waardoor slijm ontstaat. Als het afwasmiddel gemengd is met alle maïzena, kun je je handen in de kom steken en het slijm met je vingers kneden. Zorg dat het mengsel één geheel wordt en tada!
Schud de scheerschuim en spuit een flinke dot schuim bij de lijm. Roer het schuim en de lijm door elkaar. Meng tot een stevig geheel. Doe het vloeibare wasmiddel in de dop en voeg scheutje voor scheutje wat wasmiddel toe.
Slijm maken met dreft
Doe kinderlijm van de action in een bakje en doe daar een heel klein beetje dreft bij. Zet een eierwekkertje op 3 minuten, want nu moet je lang roeren. Doe er telkens nog heel klein beetje dreft bij en blijf roeren. Als het niet plakkerig meer is kan je gaan kneden.
Je kunt alle vloeibare wasmiddelen gebruiken voor slijm, dus geen waspoeder.
Hoe maak je slijm met shampoo en maïzena? Doe de maïzena in een kom. Voeg daarna de shampoo toe. Je kan nu ook eventueel voedselkleurstof toevoegen.
Doe de maizena met het water in een pannetje. Goed roeren zodat er geen klontjes zijn. Daarna pannetje op het vuur zetten en opwarmen totdat het dikker wordt, goed blijven roeren. Als je lijm een vaseline-achtige structuur heeft, zet je het vuur af.
Fluffy slijm met borax en lijm
Het meest betrouwbare recept dat de beste resultaten geeft met de mooiste structuur werkt op basis van borax en lijm. Scheerschuim zorgt er dan weer voor dat het slijm fluffy wordt.
Je begint met de fles lijm leeg te knijpen in de kom. Daarna spuit je de scheerschuim erbij om het lekker fluffy te maken (wel eerst goed schudden). De lijm en het schuim meng je goed door elkaar tot een stevig geheel. Daarna giet je er heel voorzichtig wat wasmiddel aan toe.
Om je slijm minder waterig en dikker te maken, kun je verdikkingsmiddelen als borax, lijm of maïzena toevoegen, afhankelijk van het type slijm dat je gemaakt hebt.
Dat is geen probleem. Met baking soda, meel of maizena los je het probleem op en maak je het slijm weer steviger. Voor de fluffy slijm gebruikten wij een heel pakje baking soda waardoor de slijm een structuur kreeg die wel aan elkaar plakt, maar niet al te vloeibaar en plakkerig is.
Ook kun je zelf aan de slag met het maken van knutsellijm, door een eetlepel (30 gram) maïzena te mengen met 125 ml water. Breng dit aan de kook tot het dikker wordt en voeg een theelepel azijn toe als de lijm een vaseline-achtige structuur heeft.
Meng bloem met shampoo en een kleine hoeveelheid tandpasta. Zorg dat je veel meer shampoo en tandpasta dan bloem gebruikt. Voeg voedingskleurstof toe om het slijm een kleur te geven. Als je gekleurde tandpasta gebruikt, voeg dan witte of doorzichtige shampoo toe om de kleur aan te passen.
Samenvattend. Slijm maken zonder oogdruppels of lenzenvloeistof kan prima. Alternatieven voor de lenzenvloeistof zijn onder andere vloeibaar wasmiddel, shampoo en kneedgum.
Naarmate je het slijm meer kneedt wordt dit beter. Is het slijm te dun? Doe er dan een beetje baking soda bij. Is het slijm juist te droog, voeg dan een beetje water bij.
Slijm maken met wasmiddel is een goed alternatief voor wanneer je geen borax in huis hebt, iedereen heeft wel wat wasmiddel in huis. Slijm met wasmiddel heeft bovendien een goede geur! Het slijm zal ook een mooie structuur krijgen die te vergelijken is met de twee vorige recepten.
Het is op korte termijn al gevaarlijk bij hoge concentraties. Het kan irriteren bij inademing, bij inslikken en bij contact met huid en ogen. Het kan diarree, braken en krampen veroorzaken. Borax wordt moeilijk door de huid opgenomen, maar bij inname heeft het eerder gevolgen.