Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap.De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap. Daar komt de prijs voor het scheren van de schapen nog bij.
"Scheren kost 4 euro per schaap. Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap." De scheerder neemt de wol mee en slaat het op in een schuur, verkopen heeft nu geen zin.
Ieder jaar organiseert de Wolfederatie & Schapenadvies weer de traditionele Wol inname dagen. De beste service en een goede prijs zoals u van ons gewent bent. Ook is het mogelijk buiten deze dagen, op afspraak uw wol te komen brengen.
Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap. Dat vertelt een schapenboer op Texel aan RTL Z.
Wat gebeurt er met alle wol? Omdat de prijs van Nederlandse wol zo gedevalueerd is, wordt er niet meer gefokt op wolkwaliteit en wordt de wol na het scheren niet meer gesorteerd maar in grote balen gestopt of zelfs weggegooid. De balen worden verzameld, door onder andere de Wolfederatie.
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap. Daar komt de prijs voor het scheren van de schapen nog bij.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Berekening hoeveelheid benodigd garen
Brei je een korte trui dan heb je aan 8 bollen genoeg, wil je een lange trui dan kun je er wel 12 bollen voor nodig hebben.
Bewaaradvies. Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in.
Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien. Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken.
Schapenwol vergaat niet, testen hebben aangetoond dat schapenwol tot wel 100 jaar meegaat. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal.
Isoleren met schapenwol
Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal. Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen.
Een ervaren scheerder kan tot 150 schapen per dag scheren. Bij het scheren blijft ongeveer 2 centimeter wol staan. Na het scheren wordt de vacht opgerold en verpakt in balen, die elk 170 kilogram wegen. Het schaap wordt soms na het scheren door een ontsmettend bad gestuurd, waarbij parasieten gedood worden.
Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Afzetmarkt weg
Dat komt niet alleen omdat onze wol vanwege de dikke en stugge samenstelling kriebelt, dus minder geschikt is voor kleding – het is ook een geldkwestie.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Alles Wol is dé specialist in wolverwerking, gevestigd in Drenthe. In onze wolspinnerij verwerken we ruwe wol tot lontwol, kaardvlies of garen (dit laatste geldt alleen voor schapenwol). Ook is het mogelijk om de wol alleen te laten wassen, zodat u de wol zelf thuis kunt kaarden en/of spinnen.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Hoeveel schapen kun je per uur scheren? Als je ervanuit gaat dat een schaap scheren maximaal 2 minuten duurt kun je tussen de 30 en 60 schapen per uur scheren, wat fors is! Scheren is belangrijk, dus het is goed om te weten dat je zoveel schapen in korte tijd kunt scheren.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Purewol is de online marktkraam voor de verkoop van mooie wol en fraaie vachten afkomstig van Natuurbegrazing de Monden, een grote Nederlandse schaapskudde in eigendom van Rob Brummel.