Ongebakken bladerdeeghapjes kun je niet invriezen. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid kun je niet voor een tweede keer invriezen, dan moet je ze dus eerst bakken. Daarna kun je ze wel invriezen.
Heb je bladerdeeghapjes of appelflappen gemaakt om te bewaren? Bak deze dan eerst af in de oven en vries ze na het afkoelen in. Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer. Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
Appelflappen kun je ongeveer twee dagen bewaren. Bewaar ze luchtdicht verpakt buiten de koelkast. Je kunt de appelflappen bewaren in een plastic zak of een afgesloten bak. Laat ze na het bakken eerst goed afkoelen.
Appelbeignets invriezen is mogelijk, maar de appelbeignets worden wel erg zacht hierdoor. Bewaar ze in de vriezer in een luchtdichte bak maximaal 3 maanden.
Harde broodjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Harde broodjes altijd in bij voorkeur in een papieren zak bewaren op kamertemperatuur. Nooit in de koelkast anders worden de broodje hard en droog. Op deze manier kun je de broodjes 2 tot 3 dagen bewaren, hoewel de broodjes wel zachter worden.
Als het al ingevroren geweest is, zal dat dus al gebeurd zijn. Wij kopen wel eens diepvries-tompoucen, van de bakker is uiteraard lekkerder, maar als je gewoon wat lekkers wilt en het niet aan gasten wilt serveren... ik zou het doen.
Kun je appelflappen bewaren? Jazeker! Verse appelflappen zijn natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook tot ongeveer 2 dagen na het bakken bewaren.
Bij het bakken van grote plakken korstdeeg kan de stoom die ontstaat gedurende het bakproces niet goed ontsnappen. Het prikken van gaten in het deeg, door middel van vork of korstprikker, zorgt ervoor dat de opgebouwde stoom kan ontsnappen en het product minder wild werkt tijdens het bakken.
Antwoord: Bak je appelflappen? Kies voor stevige, ietwat zure appels. Jonagold, Elstar, Cox Orange of Granny Smith.
Gebakken bladerdeeghapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Het lekkerst is om de appelbeignets gelijk na het bakken te eten. Lukt dat niet, dan kun je het beste de appelbeignets helemaal laten afkoelen en daarna luchtdicht verpakken. Je kunt de appelbeignets bewaren in een afgesloten plastic zak of bak buiten de koelkast.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.
Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.
Vlaai, afgesloten in bij voorkeur een taartdoos, kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Bewaar je de vlaai, of een stukje vlaai, op een bordje zonder dat dit is afgedekt, kun je het nog een dag bewaren. Als de vlaai is ingevroren, dan kun je de vlaai tot drie maanden in de vriezer bewaren.
Reacties. Je kan het gewoon nog eten. Als je brood lekker en relatief langer vers wil houden, moet je het in de vriezer bewaren.
Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.