Kun je buitenspel staan bij een doeltrap? Nee, als je de bal bij een doeltrap, corner of ingooi rechtstreeks ontvangt, kun je niet 'offside' staan.
Een speler wordt niet voor zijn buitenspelpositie bestraft indien hij de bal rechtstreeks ontvangt uit een hoekschop, doelschop of inworp.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
Buitenspel geldt alleen nog ná die lijn, in een vergroot 16-meter gebied. Als voordelen zien lezers dat het speelveld langer wordt (meer ruimte om tot aan het buitenspelvak aan te vallen) en dat grensrechters minder moeten draven langs de lijn.
Buitenspel kan alleen plaatsvinden op de speelhelft van de tegenstanders. Alle lichaamsdelen tellen mee om de buitenspelpositie te bepalen behalve de armen en handen.
Onderkant oksel de grens tussen hands en niet-hands
Het gebied tussen de schouder en de rest van de arm is nu echter officieel afgebakend. De grens loopt tot aan de onderkant van de oksel: komt de bal daarboven, is het geen hands en komt de bal daaronder is het wél hands.
Neres ontsnapte niet aan rood, nee, het is volgens de nieuwe regelgeving ook helemaal geen rood. Wij verzinnen dit niet, dit zijn de woorden van de scheidsrechterscoördinator van de KNVB. Natrappen mag tegenwoordig, als je het maar zachtjes doet. Dan volgt hooguit geel.
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.
Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken. Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld.
De buitenspel positie gaat niet om de laatste maar om de voor laatste speler. Als de keeper verder naar voren loopt dan een andere speler dan geld die andere speler als de laatste en de keeper als voor laatste. Een speler staat dan dus buitenspel wanneer hij tussen die laatste speler en de keeper staat.
"Voorheen werd gezegd: je kunt alleen op de aanvallende helft een vrije bal tegenkrijgen. Nu kun je nog steeds alleen maar op de aanvallende helft buitenspel staan, maar de vrije trap wordt genomen op de plek waar de speler de bal aanneemt," vertelt Higler.
Sinds de intrede van de VAR moet er steeds gewacht om de vlag in de lucht te steken, zodat de videoscheidsrechter een lijn kan trekken bij buitenspel.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt. Een voetbalelftal heeft altijd één doelman in het veld staan.
Een doeltrap moet door de keeper dus opgeëist worden. Er wordt meestal met de binnenkant van de voet over een korte afstand geschoten. Het is de zuiverste en minst 'gevaarlijke' techniek. Bij de lange doeltrap is onder andere het neerleggen van de bal er belangrijk.
Als een speler een bal van een tegenstander per ongeluk van richting verandert, dan heft hij niet zoals het afgelopen voetbaljaar buitenspel op. De KNVB werd net als alle andere nationale voetbalbonden pas vorige week woensdag door de FIFA geïnformeerd over de nieuwe maatregel.
Een centrale verdediger die een vrijere rol heeft noemt men een libero. Hij speelt meestal achter de rest van de verdediging. Eens hij de bal in zijn bezit heeft, moet hij het spel opbouwen. Dit kan hij doen door een lange pass te versturen of door mee in de aanval te trekken.
Het moderne voetbal (dus het voetbal zoals het nu nog wordt gespeeld) is in het begin van de vorige eeuw in Engeland ontstaan. In Engeland werd er op school een trapspel gespeeld. Dat spel werd overal gespeeld: op een open veld, op speelpleinen en op straat.
De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat. Deze overtreding wordt maar zelden door de scheidsrechter gezien.
Kan een keeper een doelpunt scoren door de bal rechtstreeks vanuit zijn/haar strafschopgebied in de tegenstander hun goal te gooien? Antwoord: Neen, de scheidsrechter kent dan een doelschop toe aan de tegenstander.
1. Jan Oblak. Jan Oblak is momenteel de beste keeper ter wereld!
Zodra een voetballer een rode kaart ontvangt, is deze automatisch geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd. De tuchtcommissie van de KNVB bepaalt de uiteindelijke straf voor de speler. De speler kan daarna nog in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtcommissie.
Een speler of wisselspeler die vóór, tijdens of na een officiële wedstrijd een directe rode kaart heeft gekregen, mag automatisch niet meespelen in de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn/haar elftal en is tevens gedurende deze periode niet speelgerechtigd voor andere elftallen.
Met ingang van het seizoen 2021-2022 gelden weer nieuw regels voor onopzettelijk aanvallend hands. Twee jaar terug werd de regel ingevoerd: bij aanvallend hands, ook als dat onopzettelijk is, moet de scheidsrechter affluiten en een directe vrije schop geven als er een doelpunt valt of een kansrijke aanval ontstaat.