Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken.
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Gedemineraliseerd of gedestilleerd water
In gedestilleerd water zitten vaak nog bepaalde zouten die de binnenkant van je strijkijzer kunnen aantasten. Best is om gedestilleerd water te mengen met gewoon leidingwater. Zeker als je in een gebied woont waar het water uit de kraan hard is.
Een strijkijzer zonder stoom, ook wel droogstrijkijzer genoemd, heeft enkel een hete strijkzool. Stoom komt hierbij niet aan te pas, je hoeft enkel de kledij wat nat te maken om deze te kunnen strijken. Deze strijkijzers zijn om die reden heel wat makkelijker in gebruik en bovendien ook heel licht.
Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
Gebruik gedemineraliseerd of gedestilleerd water om je stoomstrijkijzer te vullen. Dit water is gezuiverd en hierdoor bacterie- en kalkvrij. Je koopt het in flessen in de supermarkt of bij de drogist. Ook kun je een waterfilterkan gebruiken, die filtert kalk uit kraanwater.
Strijkwater koop je online bij Blokker.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Hoe wordt demiwater gemaakt? Gedemineraliseerd water wordt hoofdzakelijk op drie manieren geproduceerd: Via ionenuitwisseling met behulp van speciale harsen: positieve ionen worden vervangen door waterstofionen en negatieve ionen door hydroxide-ionen.
Gedestilleerd water bevat minder of geen elektrische ladingen en is daardoor een slechte geleider voor elektrische stroom. Hierdoor werkt de drukschakelaar niet meer naar behoren. Als men gedestilleerd water wilgebruiken, kan dit voor maximum 50% van de ketelinhoud.
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Zacht water: Van 7 tot 15 °F, van 4 tot 8 °D. Gemiddeld hard water: Van 15 tot 30 °F, van 8 tot 17 °D. Hard water: Van 30 tot 45 °F, van 17 tot 25 °D. Zeer hard water: Meer als 45 °F, meer als 25 °D.
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt.
Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.
Strijkwater. Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Deze toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding.
€0,12 cent / liter!
Meng 1 kopje water met 1 kopje (schoonmaak) azijn en giet dit in je strijkijzer. Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop. Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken. Laat je strijkijzer leeglopen en spoel verschillende keren na met schoon kraanwater.
Bepaalde droogkasten sluit je aan op de afvoer, maar een condensatiedroogkast heeft een reservoir waarin het water opgevangen wordt. Dat is gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Water zonder mineralen dus. En dat kun je perfect opnieuw gebruiken.
Maar in de praktijk is het ingewikkelder, alles hangt van de waterhardheid af. Hard water (vanaf 30 °fH) bevat meer kalk waardoor je stoomgenerator minder efficiënt zal werken. Vul daarom best de helft van je reservoir met gedemineraliseerd water en de andere helft met leidingwater.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen.