Je kan zeker met zelfbruiner in de zon gaan liggen én een tintje krijgen die langer meegaat. Je moet enkel weten dat de zelfbruiner je geen 'echte' bruine kleur geeft terwijl de zon dit wel doet. Daarnaast bouwen zonnestralen melanine op in je huid waardoor je (een beetje) bescherming krijgt tegen uv-stralen.
Zelfbruiners blijven bijna nooit langer dan een week zitten. Dit ligt eigenlijk aan jouw huid, hoe sneller je huidcellen vernieuwen des te sneller de bruine kleur zal verdwijnen. Het is dan ook het gemakkelijkst om de kleur op de natuurlijke manier te laten vervagen.
Ja, je kunt met zelfbruiner op zonnen. Zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste laag van je huid (de dode huidcellen). Terwijl het natuurlijke bruiningsproces door de zon zich in een diepere huidlaag afspeelt. Een belangrijke kanttekening: zelfbruiner beschermt je niet tegen verbranding.
Kan ik na het gebruik van spray tanning in de zon? Ja, je kunt na je tanning sessie in de zon. Je bent echter niet beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon, dus gebruik altijd een beschermende factor. Bronzer en DHA beschermen je op geen enkele wijze tegen de zon, ook al doet je kleurtje je anders vermoeden.
Maar 1 ding is zeker: verkleuring door de zon, uv-straling dus, (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid, terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken.
Het kan gebeuren dat je een beetje te ver gaat met de zelfbruiner en het te lang laat zitten, of gewoonweg een donkere zelfbruiner hebt gepakt (of te oranje). Dit kan je makkelijk oplossen door de huid in te smeren met baby- of kokosolie en vervolgens in een warm bad te gaan liggen.
Zelfbruiner werkt minder goed
Hieronder een aantal oorzaken: Je hebt je benen niet onthaard, waardoor het product niet goed in kon trekken. Je hebt je lichaam niet gescrubd of geëxfolieerd, waardoor de losse dode huidcellen niet verwijderd zijn en het product minder goed kan hechten.
Nee, zelfbruiner is niet slecht voor je gezondheid. Zelfbruiner reageert namelijk alleen met dode huidcellen. Deze dode huidcellen vallen naar verloop van tijd langzaam van je huid af. Zelfbruiner richt daarom geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot UV-straling.
Zelfbruiner lotion
Populair is de Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion met verzorgende olijfolie en glycerine. Handig! Een bodylotion en zelfbruiner in 1. Dat scheelt weer tijd.
Veel mensen hebben nog altijd graag een mooi bruin kleurtje. Wel is er inmiddels al bewezen dat veel zon schadelijk kan zijn voor je huid. Ook de zonnebank zou schadelijke gevolgen hebben. De UV-straling die het licht van de zon en zonnebank bevat kan onder meer huidkanker veroorzaken.
Ook douchen valt niet aan te raden tot 8 uur nadat je de zelfbruiner hebt gesmeerd: het product is nog niet volledig opgenomen door de huid, waardoor je de kleur eigenlijk gaat wegspoelen.
Wat je wel moet doen bij zelfbruiner:
Aan te raden is om de spray aan te brengen na het douchen en voor het slapen gaan. De meeste spray tans en mousse tans zijn na 20 minuten droog, je kan er dus gerust mee slapen zonder dat het afgeeft.
Door een chemische reactie krijgen die cellen een bruine kleur waardoor de huid bruiner wordt. De bruine kleur blijft net zolang zichtbaar totdat de dode huidcellen van de huid afslijten, je kunt ze er niet afwassen maar na een scrub of exfoliant zul je wel wat minder kleur gaan zien.
Je kan beter meer dunnere laagjes aanbrengen, dan teveel wat te onnatuurlijk is van kleur. Stap 6: Even laten drogen voordat de kleren aan gaan. Het beste is om het 's avonds aan te brengen voor het slapengaan. Het duurt gemiddeld 6 à 8 uur voordat je resultaat ziet.
Zelfbruiner en zwemmen
Let op: een zelfbruiner vervaagt dus nog steeds in het water. Het is echter niet zo dat je direct een bruine waas om je heen krijgt tijdens het zwemmen, of dat je last hebt van druipers als je het zwembad uit stapt. Het vervagen van de kleur komt met name voor als je je daarna afdroogt.
Een andere, veilige optie is om zelfbruiner te gebruiken. Met een getinte bodylotion of bruiningscrème op je benen, armen of lichaam ben jij binnen een paar minuten al klaar. Snel bruin worden zonder zon is dus zeker mogelijk.
Hoeveel bruiningsdruppels je moet gebruiken? Je hebt slechts enkele druppels, 4 à 5, per keer nodig voor je gezicht en hals. Wanneer je het eng vindt om de druppels direct op de huid aan te brengen kan je het vermengen met je dagcrème. Na een uurtje zie je al een natuurlijk resultaat.
'De stof die verantwoordelijk is voor de bruine kleur op je huid, DHA of Dihydroxyaceton, is ook meteen de oorzaak van de typische geur', weet huidarts Ingrid Van Riet van Carpe Clinic in Antwerpen. 'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Het is belangrijk om steeds een beetje zon te pakken. Wanneer je lichaam een beetje zon heeft gezien en een beetje verkleurt, zal het steeds sneller gaan. Geef dus niet na twee keer in de zon liggen al op. Zelf word ik ook absoluut niet snel bruin.
Tip één: reinig eerst je gezicht
Breng je gebruikelijke serum aan en daarna is het tijd voor je zelfbruiner. Zorg ervoor dat je de zelfbruiner aanbrengt op het gezicht, in je haarlijn en in je nek, net zoals bij foundation. Laat de zelfbruiner inwerken.