U moet naar de dokter als:U erge acne heeft. De middelen van de drogist of uw apotheek niet of nauwelijks helpen. Neem na 6 weken contact op met uw huisarts.
De meerderheid van de patiënten met acne (56%) krijgt hier medicatie voor. Huisartsen kiezen hierbij het meest voor het middel clindamycine, een antibioticum dat als lotion of gel op de huid kan worden aangebracht. Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar.
Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne 'rustig' wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet.
Ijs zorgt er namelijk voor dat irritaties, ontstekingen en roodheden minder worden. Het verwijdert dus niet letterlijk je pukkels, maar het zorgt er wel voor dat de rode kleur en de zwelling bijna onzichtbaar worden.
Hoe herken je hormonale acne? Bij hormonale acne kun je last hebben van bijvoorbeeld puisten met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Acne is een ziekte van de talgkliertjes en haarwortels in de huid. Het komt vooral voor op de rug en in het gezicht. Een andere benaming is jeugdpuistjes, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
Niet ernstige bijwerkingen die zelden tot zeer zelden voorkomen: Verergering acne tijdens de eerste weken van uw behandeling. Uw huid kan dan ontstoken en opgezwollen zijn. Hoe langer de behandeling duurt, hoe minder u last heeft van acne en andere symptomen.
Oestrogenen kunnen de mate van acne verminderen. Indien je dus wilt overstappen van anticonceptiemethode om acne te verminderen wordt een methode met oestrogenen en minder progestageen aangeraden. Anticonceptiva die hieraan voldoen zijn de combinatiepil, vaginale ring en anticonceptiepleister.
De anticonceptiepil dient doorgaans als voorbehoedsmiddel, maar voor sommige vrouwen werkt de pil ook tegen acne. De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan.
Wat is acne en hoe ontstaat het? Acne wordt veroorzaak door een samenhangend proces van hormoonveranderingen, verhoogde talgproductie, verdikking van de bovenste huidlaag en toename van een bepaalde bacterie. Daarom ontstaat acne vaak in de puberteit, maar ook bij jonge vrouwen.
Verder kunnen beiden seksen meer pukkeltjes krijgen door een overmaat aan testosteron. Veel volwassen acne bij vrouwen is hardnekkig; het blijft aan na de puberteit en na de leeftijd van 24 jaar.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen. Acne is dus niet besmettelijk.
Geen enkel geneesmiddel is geheel zonder bijwerkingen. De meest ernstige bijwerking van Roaccutane is de kans op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind, wanneer u zwanger wordt tijdens de behandeling of binnen de maand na het einde van de behandeling met Roaccutane.
Ja, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u voor een consult met de dermatoloog een verwijsbrief van uw huisarts nodig.