Het is de derde keer dat mensen naar het diepste punt van de oceaan zijn geweest. De vorige keer was in 2012, toen filmmaker James Cameron een diepte van 10.908 meter bereikte.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Hoe verder je afdaalt in de diepten van de oceanen, hoe meer de temperatuur van het water daalt. Vanaf een diepte van 1000 meter tot op de zeebodem bedraagt de temperatuur nog slechts 2°C, ongeacht de regio of het seizoen. In 75% van het oceaanwater schommelt de watertemperatuur tussen 0° en 6°C.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven. Nog iets dieper, tussen de 4,8 en 5,3 kilometer, leven vooral anemonen, glassponzen en zeekomkommers. De tussenliggende laag is een overgangszone, waarin zich een mix van de twee gemeenschappen blijkt te bevinden.
Mesopelagische zone: deze ligt tussen 200 en 1000 meter, op deze diepten is fotosynthese niet meer mogelijk. Bathypelagische zone: op een diepte van 1000 tot 4000 meter is het volledig donker, en de dieren die hier leven voeden zich met zeesneeuw, dat wil zeggen marien bezinksel dat afkomstig is van de bovenste lagen.
De diepste delen van de oceanen zijn oceanische troggen, langgerekte ravijnen in de oceaanbodem, die veroorzaakt worden doordat een tektonische plaat ombuigt en zeer langzaam de aardmantel in beweegt (een proces dat subductie wordt genoemd). De diepste plaats op Aarde ligt in de Marianentrog op 11.035 meter.
Onze aarde begon haar leven ongeveer 4600 miljoen jaar geleden als een gloeiende gasbol. Bij het afkoelen van de aarde kregen de aardkorst, de atmosfeer en de oceanen langzaam maar zeker vorm. In de oceanen ontstond 3800 miljoen jaar geleden het allereerste leven.
Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter. In verschillende perioden in het verleden waren alle continenten met elkaar verbonden.
Maar in de diepzee is dit fenomeen alomtegenwoordig. De oceaan is gemiddeld bijna vier km diep. Veel dieper dan 200 m kan zonlicht niet doordringen, waardoor het in het overgrote deel van de oceaan pikdonker is. In een dergelijke omgeving vormen bioluminescente organismen de enige lichtbron.
Twee hiervan, een pekinees en een keeshond, kwamen mee in de reddingssloepen en overleefden de ramp. Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo'n 2 graden onder het vriespunt. Van de 898 bemanningsleden van de Titanic overleefden er maar 212.
Op 4 kilometer diepte komt er helemaal geen zonlicht, en nadert de temperatuur het vriespunt.
De Indische Oceaan is de warmste van de oceanen: vlak bij de evenaar kan de watertemperatuur oplopen tot wel 28 graden Celcius.
NEW YORK - Een Amerikaanse ontdekkingsreiziger is naar een recorddiepte van 10.928 gedoken. Victor Vescovo deed dat in de beruchte Marianentrog, de diepste plek op aarde. Nooit eerder kwam een mens zo diep. Victor Vescovo daalt af in de beruchte Marianentrog.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Zeewater bevat 0,000000000002 gram goud per liter water, zeewater bevat 34,5 gram zout per liter. Als je - laten we zeggen - een zwembad (2500 m3) zeewater verdampt, blijf je zitten met 86 ton zout, daarin zit 0,000005 gram goud. Bij de huidige prijs van goud is dat maar liefst 0,03 eurocent.
De Grootste Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan. De oceaan bedekt 71% van de aardoppervlak, zo'n 360 miljoen vierkante kilometers, Dat is ongeveer 36 keer groter dan de Verenigde staten.
Met de Atlantische Oceaan wordt het S-vormige wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater.
Zwemmen in de zee of oceaan kan heel leuk zijn, maar het is belangrijk om de risico's ervan niet te vergeten. Veiligheid moet altijd een topprioriteit zijn, ongeacht of u een doorgewinterde zeiler bent, een beginner, een sterke zwemmer of niet.
De zee loopt niet leeg omdat er onder de zee alleen aarde is, alleen steen, zand en klei. De aarde heeft geen holte waarin de zee zou kunnen leeg lopen. Het water dat op het land valt, verdampt of gaat als beekjes en rivieren naar het laagste punt, en dat is de zee.
Wat is het verschil tussen een oceaan en een zee? Eigenlijk is er niet zoveel verschil. Een oceaan is alleen veel groter dan een zee en meestal ook dieper.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
Maar eerst: wat is het verschil tussen een zee en een oceaan? Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën.