In twee recente decreten, uitgevaardigd door de paus, wordt nu de mogelijkheid geboden om het huwelijk te laten annuleren via een scheidingsrechtbank of een bisschop. Daarna kunnen de gescheiden ex-partners opnieuw voor de kerk trouwen.
Kerkelijk huwelijk als je opnieuw gaat trouwen? Als je de eerste keer niet getrouwd bent voor de kerk, dan is het geen probleem om bij een tweede huwelijk wel voor de kerk te trouwen. Ben je al wel eerder voor de kerk getrouwd? Dan is het slim om een gesprek aan te gaan met de desbetreffende kerk.
Strikt genomen blijft scheiden nog altijd taboe in de Rooms-Katholieke Kerk. Een huwelijk wordt geacht eeuwig te zijn en dat blijft zo. Stellen die uit elkaar willen, moeten hun huwelijk met terugwerkende kracht ongeldig laten verklaren.Pas daarna kunnen ze voor de kerk met iemand anders trouwen.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Geldend kerkrecht. In de thans overheersende theologische en canonieke leer wordt elk huwelijk als intrinsiek onontbindbaar beschouwd; dat wil zeggen dat elk geldig gesloten huwelijk nooit ontbonden kan worden door de echtgenoten zelf.
Wat God verbonden heeft, zal volgens de katholieke geloofsleer niet door de mens gescheiden worden. Een kerkelijke echtscheiding is dus onmogelijk. Wie burgerlijk gescheiden is en reeds voorheen kerkelijk getrouwd zou dus niet meer met zijn nieuwe partner voor de kerk huwen.
Voor de Katholieke Kerk moeten beide partners gedoopt zijn om het sacrament te ontvangen. Tenminste één van de partners moet gedoopt zijn voor het trouwen voor de Katholieke Kerk. Wanneer slechts één van de twee gedoopt is, is het huwelijk geen sacrament, maar wel een kerkelijk erkend huwelijk.
'Je kan alleen opnieuw trouwen zodra je officieel bent gescheiden. In de praktijk moet er dan eerst een beschikking van de rechtbank zijn en de echtscheidingsbeschikking moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daar gaat meestal wel een aantal weken overheen.
Daarover is de Bijbel overal duidelijk over: het mag niet. Echt scheiden is het verbreken van een huwelijk. Ook in de Bijbel werd een huwelijk publiek gesloten met mensen en God als getuige. Bij een scheiding wordt deze verbinding beëindigd.
Officieel mag je maar één keer voor de wet trouwen in Nederland, maar je mag altijd de trouwbelofte vernieuwen.
Wie voor de kerk wilt trouwen zal een aardige som moeten bijleggen. Gemiddeld vraagt een bisdom 250 euro om een koppel met elkaar te verbinden. Ook de trouwkaarten kunnen een grote hap uit je budget nemen. Kaarten die je naar eigen smaak kan aanpassen, kosten ongeveer 130 euro per 50 stuks.
Kosten in de kerk
U kunt natuurlijk ook het jawoord zeggen in de kerk. Deze kosten variëren per kerk, maar zijn gemiddeld van €100,- tot soms wel €600,-. Houdt er wel rekening mee dat u pas kunt trouwen in de kerk als u al voor de wet getrouwd bent. Het kerkelijk huwelijk komt pas na het jawoord voor de ambtenaar.
Het gebeurt met enige regelmaat: mensen zijn gescheiden en besluiten na verloop van tijd te hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan met hun eerdere echtgenoot of partner. De wet bepaalt dat bij hertrouwen alle gevolgen van het (eerste) huwelijk herleven alsof er geen echtscheiding heeft plaatsgehad.
Het burgerlijk huwelijk gaat altijd het kerkelijk huwelijk vooraf. Voor een kerkelijk huwelijk moet je wel gedoopt zijn maar niet noodzakelijk gevormd.
Polygame huwelijken zijn verboden in Nederland, omdat de overheid huwelijksdwang wil voorkomen en bestrijden. Als er een polygaam huwelijk in het buitenland is afgesloten door een persoon die in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt dit huwelijk hier niet erkend, aldus de Rijksoverheid.
Een narcist kan uitstekend in een God geloven, maar hij kan God niet dienen. Hij laat zich door God dienen. Uitverkoren door God gelooft hij het Enige Ware Geloof en alleen hij gelooft het op de Enige Ware Manier.
Het huwelijk moet de meest veilige plek zijn waar gehuwden (en kinderen) de echtheid van het leven ervaren: liefde en verbondenheid, kwetsbaarheid, fouten maken en herstellen, geven en ontvangen. Het huwelijk is een weerspiegeling van de liefde die God heeft voor ons (Efeze 5).
19 Want uit het hart komen boze gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en laster. Jezus leert ons dat een mens wordt veroordeeld om wat hij zegt, volgens hem is de tong van de mens het gevaarlijkste wapen ("met uw tong prijst gij de Heer, en met diezelfde tong vervloekt gij uw Medemens").
Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand.
Kinderalimentatie en trouwen met een nieuwe partner
Op het moment dat de vader met een nieuwe partner trouwt, verandert er voor wat betreft de kinderalimentatie niets. De nieuwe partner van de vader met wie hij is getrouwd wordt niet onderhoudsplichtig voor zijn kinderen.
In de toekomst kan ieder huwelijkscontract gewijzigd worden via de notaris. Er zijn geen uitzonderingen meer waarvoor via de rechtbank dient gegaan te worden. De wijziging van het huwelijkscontract wordt hierdoor niet alleen eenvoudiger, maar ook een stuk goedkoper.
Voor de wet met jezelf trouwen is niet mogelijk, maar er was wel iemand aanwezig die als trouwambtenaar het woord deed.
Als de kerk geen officiële trouwlocatie is en ook niet tot éénmalige trouwlocatie benoemd kan worden, kun je altijd nog kiezen voor een ceremonieel huwelijk in de kerk. Dit houdt in dat je al eerder op het stadhuis voor de wet trouwt en je later in de kerk alleen een ceremonie houdt.
Ook een kerkelijk huwelijk kan variëren in tijd. Gemiddeld zal dit ongeveer een uur zijn, maar om zeker te zijn informeer je hiervoor best eens bij de pastoor. Voor haar en make-up mag je al snel twee keer 45 minuten rekenen.