Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Je kunt ze nog maximaal 1 dag bewaren in de groentelade van de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden. Je kunt de mosseltjes paneren en frituren, ze verwerken in een salade of risotto, ze serveren bij een pasta of in een vispannetje… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Algengifstoffen (fycotoxines) kunnen voorkomen in vissen en schelpdieren, zoals mosselen, kokkels of oesters. Als je te veel algengifstoffen binnen krijgt, is dat schadelijk voor je gezondheid.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Allergie
Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.
Maar dan, een half uur na het eten komt het: je begint te zweten, wordt misselijk en moet overgeven. Drie dagen lang voel je je ontzettend beroerd – dat was dus een 'verkeerde' mossel.
Vlak voor ze verpakt worden, worden de mosselen nog eens gespoeld. Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan.
Mosselen sluiten
Zodra je de mosselen uit de verpakking haalt en je merkt dat er een aantal beschadigde mosselschelpen tussen zitten, dan moet je deze direct weggooien. De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken. Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden.
Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april. Vroeger bestond er nog geen gekoeld vervoer, waardoor de houdbaarheid korter was. Tegenwoordig hebben we hier geen last meer van en geniet je in de zomer, herfst én winter van heerlijke mosselen.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam.En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit.
Met de middelste tand nemen we de mossel bij zijn scharnier vast.De buitenste twee tanden zorgen voor ondersteuning. De mossel zit zo goed vast dat we met de andere tweetand de mossel handig, gaaf in zijn geheel en snel uit de schelp kunnen plukken.
Maar tetrodotoxine is ook al in lage concentraties gevaarlijk, het kan ernstige zenuwschade veroorzaken. Volgens Benno Bruggink van de NVWA kan een volwassen persoon van zeventig kilo al ernstig ziek worden door het eten van 400 gram giftige mosselen, als je uitgaat van de hoogst gemeten concentratie tetrodotoxine .
Na het eten van wat zuur smakende mosselen kun je namelijk, soms zelfs pas uren later, niet echt lekker voelen. Je kunt je misselijk voelen en erg gaan transpireren. Daarnaast kan het gebeuren dat je moet overgeven. Je voelt je in een dergelijk geval echt beroerd.
Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% . Uitgaande van gegevens voor C. jejuni zou de kans op acute gastro-enteritis na infectie tot 20% kunnen bedragen, zodat de geschatte mediane kans op ziekte 0.4-2% (oesters) of 1-4% (mosselen) zou kunnen zijn.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Ze helemaal op voorhand klaarmaken en weer opwarmen, dat zou ik niet aanraden: de mosselen worden dan rubberig. Wat je wel kunt doen is de mosselen al goed schoonmaken en ze in de koelkast bewaren, net als de mosselgroenten. Ze klaarmaken duurt maar een paar minuten.
Ah, zeevruchten, een echte delicatesse. Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. We hebben allemaal al weleens de nare gevolgen ondervonden van een maaltijd met zeevruchten die nét niet vers genoeg was. Als ze net uit de zee komen en vervolgens ingevroren worden, is er geen probleem met het opwarmen.