Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. De hoeveelheid van uw zaadlozing zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadcellen. Ook eventuele erectieproblemen staan los van de vruchtbaarheid.
Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.
De hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen bepalen de kwaliteit van het zaad. Van mannelijke onvruchtbaarheid is sprake als de normale eicel niet bevrucht wordt als gevolg van abnormaal sperma.
Kwaliteit van uw zaad
Omgevingsfactoren zorgen voor een tijdelijke vermindering van de zaadkwaliteit. Hieronder vallen roken, alcoholconsumptie, drugsgebruik, gebruik van anabole steroïden, het gebruik van sommige medicijnen en een hoge temperatuur van de zaadballen (bijvoorbeeld door koorts maar ook door saunabezoek).
We kunnen een verminderde zaadkwaliteit vaststellen door te kijken naar: de hoeveelheid zaadcellen; de beweeglijkheid van de zaadcelen; de vorm van de zaadcellen.
Let op; dit zijn mogelijke signalen, dit betekent niet dat je per definitie onvruchtbaar bent: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden. Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus of helemaal geen menstruatie. Je hebt langere tijd last van buik in je onderbuik.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Vruchtbaarheid testen
Maar ook bij de huisarts aankloppen kan niet zo 1,2,3. Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Doorgaans zijn de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid de volgende: problemen met de cyclus, waaronder anovulatie (geen eisprong), afwijkingen aan de eileiders of de baarmoeder, endometriose, problemen met het baarmoederhalsslijm, onvruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden, stress, seksualiteitsstoornissen, ...
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
De beperkte voorraad eitjes van een vrouw bevindt zich in haar eierstokken. Het Anti-Müller-Hormoon wordt geproduceerd door de zakjes of 'follikels' waarin eicellen zitten, en geeft zo een indicatie van de hoeveelheid eitjes.
Als je vroeg ovuleert (als je korte menstruatiecycli hebt) zou het kunnen dat je op dit moment van de maand zwanger raakt. Na het einde van je menstruatie, ga je echter over naar je vruchtbare periode, wat betekent dat je kans op zwangerschap groter wordt hoe dichter je bij je ovulatie bent.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Bij een follikelgrootte van gemiddeld 20-25 mm is de eicel rijp. Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt. Wanneer dit hormoon piekt springt het follikel en komt de eicel vrij uit de eierstok. Eenmaal in de buikholte vangt de eileider de eicel op.
Positief effect
Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten. Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen.
Vanaf hun dertigste neemt de fertiliteit af. Tussen 35 en 40 wordt ze met de helft minder vruchtbaar, tussen 40 en 45 heeft ze nog maar een kans op vier om zwanger te worden. Mannen kennen een fertiliteitspiek op 28 en blijven in principe potent na hun 45ste.
Vrouwen voorkeur voor hogere ideale leeftijd dan mannen
Vrouwen vinden gemiddeld genomen 26,0 jaar de meeste ideale leeftijd voor vrouwen om aan kinderen te beginnen en 27,1 jaar voor mannen. Mannen noemen als ideale leeftijd 25,6 jaar voor vrouwen en 26,5 jaar voor mannen (tabellen B2 en B3).
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.